Anul acesta a fost unul sumbru pentru investitori, deoarece acțiunile, obligațiunile, Bitcoin și aurul au scăzut, în timp ce inflația a distrus valoarea reală a numerarului. Cu toate acestea, în mijlocul dezastrului, puternicul dolar american rămâne ferm.
Moneda de rezervă a lumii rămâne principala valoare de refugiu în cazul unei furtuni financiare și geopolitice.
Până acum, a crescut cu 6,76% față de francul elvețian, cu 7,65% față de euro, cu 8,46% față de lira sterlină și cu un uimitor 11,17% față de yen.
Nu este vorba doar de un foc de paie. Măsurat pe parcursul unui deceniu, dolarul a crescut cu 16,8% față de euro și cu 23,53% față de lira sterlină.
Forța dolarului oferă un oarecare răgaz investitorilor internaționali care se resimt de pe urma prăbușirii acțiunilor americane. S&P 500 a scăzut cu 18,68% de la începutul anului până în prezent, iar Nasdaq cu 28,07%.
Așadar, poate continua recenta depășire a dolarului american – sau este pe cale să se producă o reacție negativă?
Potrivit lui Stephane Monier, director de investiții la Lombard Odier Private Bank, bancnota verde crește din trei motive.
În primul rând, războiul din Ucraina a impulsionat comerțul cu monede sigure: „Când lucrurile merg prost, banii se îndreaptă către dolarul american”.
Conflictul a afectat, de asemenea, zona euro și va reduce creșterea europeană cu cel puțin 1% în acest an, față de doar 0,4% în SUA.
A doua cauză a întăririi dolarului este politica „zero-Covid” a Chinei, care afectează creșterea, datele Lombard Odier sugerând că activitatea economică a țării a scăzut cu un sfert față de nivelurile anterioare pandemiei.
Yuanul a scăzut a scăzut cu aproximativ 5% în acest an, de la 6,35 la 6,68 pentru un dolar.
Dolarul puternic va profita de încetinirea economiei Chinei – a doua din lume – cu o valoare de 16% din PIB-ul global.
Al treilea și cel mai mare promotor al dolarului este Rezerva Federală a SUA, care înăsprește politica monetară într-o încercare tardivă de a-și recăpăta credibilitatea pierdută după ce a petrecut cea mai mare parte a anului trecut afirmând în mod eronat că inflația este „tranzitorie”.
Fed a majorat rata fondurilor federale la un interval de 0,75% până la 1% la începutul lunii mai și este de așteptat ca la următoarea sa întâlnire să facă o nouă creștere de 0,5% pentru a reduce inflația din SUA, care a atins 8,3% în aprilie.
Ratele mai mari ale dobânzilor din SUA vor atrage investitori străini care doresc randamente mai mari la banii lor, stimulând și mai mult cererea de dolari.
Pentru ca dolarul american să slăbească, trei lucruri trebuie să meargă invers, susține Monier.
„Politicile Fed devin mai puțin agresive, conflictul din Ucraina se atenuează, iar China își rezolvă problemele legate de Covid. Este dificil să prezici viitorul, dar în acest moment, niciunul dintre scenarii nu pare probabil.”