AcasăAfaceriCe înseamnă “o decizie bună la fiecare 5 ani”. Randamentul acțiunilor Oracolului...

Ce înseamnă “o decizie bună la fiecare 5 ani”. Randamentul acțiunilor Oracolului din Omaha: 3.787.464%!

Puține cuvinte ale investitorilor sunt analizate cu mai multă atenție decât cele ale miliardarului Warren Buffett, aflat la cârma gigantului financiar Berkshire Hathaway.

Dar în scrisoarea anuală a acționarilor din acest an, care a fost publicată sâmbătă, Oracolul din Omaha nu a dezvăluit prea multe. A fost una dintre cele mai scurte scrisori ale sale și a conținut puține idei noi. Dar a oferit o firmitură: „Rezultatele noastre satisfăcătoare au fost produsul a aproximativ o duzină de decizii cu adevărat bune – ceea ce ar însemna una la fiecare cinci ani”.

Prin „rezultate satisfăcătoare”, Buffett este modest, relatază Bloomberg. Acțiunile Berkshire au avut un randament de 3.787.464% în cele aproape șase decenii de când se află la conducere. Faptul că doar 12 decizii au condus la o astfel de performanță este remarcabil. În mod firesc, investitorii s-au grăbit să le identifice, dar lista poate fi restrânsă și mai mult.

Cea mai importantă dintre acestea este achiziția National Indemnity, nucleul segmentului de asigurări care contribuie acum cu aproximativ jumătate din activele totale ale Berkshire. Buffett a acumpărat această afacere în 1967 pentru 8,6 milioane de dolari. Odată cu aceasta a venit și un portofoliu de investiții captive care în 1967 avea câștiguri de 174.000 de dolari; la sfârșitul lui 1968 – primul an complet de proprietate al lui Buffett – avea 1,76 milioane de dolari.

De-a lungul anilor, „prin achiziții, operațiuni și inovații”, Berkshire și-a consolidat capitalul social. De la 39 de milioane de dolari în 1970, flotantul total al grupului se ridică acum la 164 de miliarde de dolari. Numai anul trecut, acesta a crescut cu 17 miliarde de dolari, în parte datorită achiziției Alleghany Corp.

În sine, tranzacția Alleghany a fost prea mică pentru a se număra printre cele douăsprezece, dar o altă achiziție de asigurări –  care a mai adus încă 3 miliarde de dolari –  face parte din listă: Geico. În ciuda unui eșec anul trecut, când a suferit pierderi din cauza creșterii semnificative a despăgubirilor, profiturile cumulate din subscrieri s-au ridicat la 19,8 miliarde de dolari, ceea ce nu este rău pentru o achiziție al cărei cost total a fost de aproximativ 2,4 miliarde de dolari.

În 2001 a fost angajat Ajit Jain, în prezent vicepreședintele operațiunilor de asigurări  Berkshire. El a lansat o nouă activitate, „asigurarea împotriva catastrofelor”, în care grupul este acum lider mondial. Și „a adăugat miliarde de dolari în valoare”, a declarat Buffett la întâlnirea anuală din 2017.

Angajarea lui Jain, împreună cu achizițiile National Indemnity și Geico reprezintă un sfert din „duzina de decizii cu adevărat bune” luate de Buffett, dar mai mult decât atât, ele definesc structura grupului Berkshire Hathaway. Multe dintre celelalte decizii se întrepătrund cu acestea, inclusiv achiziționarea de acțiuni Coca-Cola, din care o parte este deținută prin intermediul Geico.

Este greu să reduci 58 de ani de muncă la 12 decizii, dar acest nivel de rezistență necesită o bază solidă. Modul în este stabilită poate că rămâne cea mai importantă decizie dintre toate.

 

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
365 afisari

1 COMENTARIU

  1. Asta e din ciclul “am fost 5 minute destept”, bineinteles insa ca cel mai mult conteaza CAND 😀

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger