AcasăAfaceriCe au în comun iPhone 12 și Playstation 5? Criza mondială a...

Ce au în comun iPhone 12 și Playstation 5? Criza mondială a semiconductorilor

Aceste device-uri emblematice, lansate în ultimele luni, prezintă întârzieri grave în producție. Într-adevăr, piața semiconductorilor, un element esențial al smartphone-urilor, computerelor, console de jocuri sau automobile, se confruntă cu o penurie fără precedent. 

Piața, care cântărește peste 440 de miliarde de dolari, face obiectul unei ciocniri tehnologice între marile puteri industriale din lume.

La ce se folosesc?

Semiconductorul este o mică componentă electronică esențială pentru circulația informațiilor. Folosit istoric în aparatele de radio și televiziune, acum este esențial pentru producția de smartphone-uri (30% din piață), computere personale și servere, dar și console de jocuri, mașini și rețele mobile. Anul trecut, blocările Covid au  stimulat vânzările de smartphone-uri, telecomunicațiile au permis pieței PC-urilor să revină la o creștere de neegalat în zece ani, iar consolele au fost în creștere, odată cu lansarea noii Playstation și Xbox.  Piața auto s-a trezit la sfârșitul anului. Această creștere frenetică a consumului a contribuit la  un salt rapid a cererii de semiconductori la începutul lui 2021.Cu toate acestea, stocurile europene și americane erau la un nivel destul de scăzut, în special datorită disputelor comerciale dintre China și Statele Unite.

O dependență problematică

Este nevoie de aproximativ patru luni pentru a produce un lot de cipuri electronice cu 200 până la 300 de operațiuni pentru a transforma siliciu, materia primă în semiconductori. Companiile globale sunt, prin urmare, dependente de capacitatea de producție a fabricilor, în cea mai mare parte asiatice. Giganții Intel, Samsung, SK Hynix și Micron produc în propriile unități. Qualcomm, furnizorul de cipuri Apple, proiectează și distribuie tehnologia, dar externalizează producția. Compania taiwaneză TMSC este liderul pieței mondiale și proprietara Fab 18, cea mai scumpă fabrică din lume, a cărei construcție a fost estimată la 17 miliarde USD.

În Statele Unite și în Europa, liderii se străduiesc să standardizeze aprovizionarea și să găsească o soluție durabilă la lipsa de componente.  Președintele Joe Biden a promis în special să semneze rapid un ordin executiv menit să stabilească o „revizuire cuprinzătoare a lanțurilor de aprovizionare cu bunuri esențiale”. SUA are fabrici de semiconductori care reprezintă doar 12% din producția mondială, în timp ce ponderea Europei este de aproximativ 10%.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
335 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger