AcasăAfaceriCe are Moș Crăciun în sac? Bani de la contribuabili pentru năpăstuiții...

Ce are Moș Crăciun în sac? Bani de la contribuabili pentru năpăstuiții Covid-19: multinaționalele

Peste de 8.300 de companii din HoReCa vor primi finanţare de 200 de milioane de euro, drept compensații pentru scăderea activității în 2020 față de 2019, ca urmare a restricțiilor anti-Covid-19.

Greu de ratat un jurnal de știri fără o întrebare de care parcă atârnă destinul neamului românesc: ce se fac hotelurile, cârciumile, cafenelele, pensiunile și alte activități HoReCa, lovite de Covid-19?

HoReCa nu pierde nici un prilej, pe orice suport media, să se plângă că e greu, că nu mai poate, că dă faliment.

Unde sunt vremurile bune, când de Crăciun și Revelion, prin stațiuni de schi sau la mare, prețurile din România, una din cele mai sărace țări din UE, săreau peste cele din Occident? Nu se mai plângea nimeni, era o tăcere în care se auzeau doar foșnetul banilor.

În al doilea rând, domenii mai importante ca HoReCa, cum ar fi sănătatea, invățământul, au fost lovite din plin de pandemie, dar nici medicii, nici profesorii nu s-au asociat într-un cor al bocitoarelor.

Nu, nu numai HoReCa a fost lovit, în timp ce restul sectoarelor țării se lăfăie.

În al treilea rând, guvernul Ciucă a anunțat ajutoare substanțiale, nu pentru sănătate sau educație, ci pentru HoReCa. Peste 8.300 de companii din acest sector vor primi finanțare pentru că li s-a diminuat cifra de afaceri în 2020 față de 2019, din cauza pandemiei. Context în care unii sunt mai egali ca alții.

Suma totală aprobată la finanțare este de 2.144.115.349 lei. Statul are la dispoziție pe bugetul pe anul 2021 1 miliard de lei pentru plăți. Adică va putea plăti în prima fază aproximativ 47% din suma aprobată fiecărei firme. Restul de 53% ar urma să vină în tranșa a doua, probabil în anul 2022, în funcție de bugetul care va fi stabilit.

În al patrulea rând, pe lunga listă a acestor companii se găsesc OMV Petrom Marketing, divizia de retail a OMV Petrom, McDonald’s, Ana Hotels, Accor Hotels, Romexpo, Amrest, Editura Adevărul, Therme Nord București, Berăria H. Toate aceste companii vor primi prin Măsura 2 finanțare de câte 800.000 de euro. Să înțelegem că acestea, dar și altele, pregăteau deja prohodul din cauza Covid-19?

OMV Petrom Marketing figurează pe listă cu un ajutor maxim echivalent cu aproape 800.000 euro, în condițiile în care are o cifră de afaceri de afaceri de aproape 3 miliarde de euro pe anul 2020.

Deci statul român apreciază că una din cele mai mari și profitabile companii din țară, deținută de Petrom și controlată de austriecii de la OMV, trebuie ajutată cu bani. Firește, nu din buzunarele miniștrilor guvernului Ciucă.

Întrebare pentru guvernul-Moș Crăciun: ce legătură are obiectul de activitate al OMV, comerțul cu amănuntul de carburanți în magazine specializate, cu industria ospitalieră?

72 de companii figurează în dreptul ajutorului maxim echivalent cu 800.000 de euro, cu bani din buzunarele contribuabililor, inclusiv francizele McDonalds, KFC, Starbucks, Pizza Hut şi Burger King.

„Susținem firmele românești”, se bat cu lavaliera în piept guvernanții. Curat, numai „firme românești”, adică giganți transnaționali aflați pe profit, au nevoie de proptele anti-Covid. Să fie primit!

author avatar
Tudor Borcea
638 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger