AcasăAfaceriCât de sus poate ajunge prețul aurului?

Cât de sus poate ajunge prețul aurului?

Aurul a revenit. Metalul prețios a urcat cu aproximativ 10% în ultima lună, trimițând prețul peste 2.000 de dolari pentru prima dată în mai bine de un an.

Aceasta este o veste bună pentru investitorii în aur, dar este un semnal de alarmă pentru toți ceilalți, deoarece prețul crește de obicei în vremuri de instabilitate – inflație, crize bancare, tensiuni geopolitice.

„Aurul profită de orice oportunitate de a se ridica în acest moment. Se pare că a sosit în sfârșit momentul să strălucească”, spune Chris Beauchamp, analist de piață la platforma de tranzacționare online IG.Marți, aurul se tranzacționa la aproximativ 2.002 dolari pe uncie. Așadar, unde va merge în continuare și de ce?

Trei factori determină de obicei evoluția prețului aurului. Primul este dolarul american. Aurul, la fel ca aproape orice altă marfă, este evaluat în dolari. Atunci când dolarul este puternic, acest lucru îl face mai scump pentru cumpărătorii în alte monede, ceea ce afectează cererea.

Randamentul obligațiunilor este al doilea factor. Aurul nu plătește nicio dobândă, așa că este mai puțin atractiv atunci când ratele dobânzilor cresc, iar clasele de active cu risc mai scăzut, cum ar fi obligațiunile și numerarul, plătesc mai multe venituri, așa cum s-a întâmplat anul trecut.

În cele din urmă, cererea de aur este determinată de riscul politic și economic. Atunci când investitorii sunt îngrijorați, caută de obicei siguranța în cel mai vechi refugiu sigur și depozit de valoare din lume.

În august 2020, aurul a atins ceea ce este încă maximul său istoric de 2.067,15 USD, în timpul incertitudinii inițiale legate de pandemie. A crescut din nou după ce Rusia a invadat Ucraina la începutul anului trecut. Când dolarul american a atins vârful în octombrie anul trecut, aurul a atins un minim de 1.638,85 dolari uncial.

Apoi piața s-a schimbat, iar dolarul a început să scadă pe măsură ce investitorii anticipau „pivotul” Rezervei Federale a SUA – punctul în care a început să reducă ratele dobânzilor în loc să le crească.

Aurul s-a bucurat de un nou impuls în acest an, deoarece criza bancară a declanșat o fugă către siguranță și temerile de încetinire economică au crescut.“ Reducerea supriză a producției de petrol de către OPEC+, inflația, înăsprirea monetară și creditarea riscantă sunt condițiile propice pentru creștere a prețului aurului”, subliniază Vijay Valecha, director de investiții la Century Financial.

Adrian Ash, director de cercetare la BullionVault, observă o “dublare a numărului de oameni care investesc în aur” pentru prima dată în urma crizei bancare recente, iar tendința pare să continue mai ales în sectorul de bijuterii din Asia.

Mai există un motiv pentru creșterea aurului: anul trecut s-au înregistrat „achiziții colosale ale băncilor centrale”, potrivit Consiliului Mondial al Aurului, Turcia, China și Qatarul fiind deosebit de active, a precizat Jason Hollands, director general al platformei de fonduri Bestinvest.

 

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.009 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger