AcasăAfaceriCât de „murdare” sunt băncile din City of London?

Cât de „murdare” sunt băncile din City of London?

Aici se potrivește expresia „curat murdar” a lui Caragiale: marile bănci din Londra finanțează de două ori mai mult CO2 decât emite Marea Britanie.

Potrivit unui studiu realizat de WWF și Greenpeace, sectorul financiar londonez este încă departe de ambițiile climatice globale.

„Rezultatele noastre arată că emisiile de CO2 asociate companiilor financiare analizate se ridică la 805 milioane de tone”, cu puțin peste jumătate pentru bănci, restul pentru administratorii de active, conform datelor publicate din 2019, precizează WWF și Greenpeace.

Aceasta reprezintă „de 1,8 ori emisiile produse în Regatul Unit”, detaliază studiul. Mai mult decât emisiile din Germania și Canada și mai puțin decât cele din Iran, a 8-a țară care emite cel mai mult CO2.

Studiul acoperă 15 bănci și zece administratori de active care sunt prezenți în Marea Britanie, dar nu toate instituțiile britanice.

Greenwashing

„Planificarea unei tranziții către neutralitatea carbonului fără a lua în considerare sectorul financiar este ca și cum ai pune un bandaj pe un pacient care are nevoie de o intervenție chirurgicală pe cord deschis”, a spus Tanya Steele, director executiv al WWF.

Ea invită guvernul britanic să „arate calea”, deoarece organizează următoarea reuniune internațională importantă de mediu, COP26, la Glasgow în noiembrie, cerând instituțiilor financiare să aibă “un plan pentru a realiza neutralitatea carbonului, inclusiv investițiile lor”.

Un purtător de cuvânt al asociației din industria finanțelor din Marea Britanie a răspuns studiului asigurând că „instituțiile de creditare își asumă foarte în serios responsabilitățile față de societate, alături de guvern și Banca Angliei”.

Asociația reamintește că luna trecută principalii actori financiari și-au postat ambiția de a atinge neutralitatea carbonului până în 2050, formând “Alianța bancară netă zero”, prezidată de fostul guvernator al Băncii Angliei, Mark Carney, care a devenit trimisul special al ONU pentru climă și unul dintre organizatorii COP26.

O inițiativă primită cu răceală de ONG-urile de mediu care vorbesc despre „diversiune”.

Un raport  al unei alte organizații de mediu, Reclaim Finance, a acuzat marile bănci britanice la începutul lunii mai, în ciuda anunțurilor lor în favoarea neutralității carbonului, că sunt „în fruntea finanțării petrolului, cărbunelui și a altor hidrocarburi”.

Un al studiu realizat de mai multe ONG-uri în martie a arătat creșterea finanțării acordate producătorilor de combustibili fosili de către marile bănci între 2016 și 2020.

author avatar
Radu Jacotă Redactor