AcasăAfaceriCărțile au învins pandemia

Cărțile au învins pandemia

Criza Covid-19 a însemnat închiderea multor afaceri, dar a existat o industrie creativă care a înflorit în timpul recesiunii: publicarea cărților.

HarperCollins, una dintre cele cinci mari edituri care domină piața anglo-saxonă de pe ambele maluri ale Atlanticului, a avut un ultim trimestru „istoric” în 2020.

Apoi a înregistrat o creștere de 45% a profiturilor în martie 2021. Blocările și izolarea au declanșat pofta pentru citit, spune directorul executiv Charlie Redmayre.

Un sondaj NPD BookScan din 19 aprilie a  arătat că vânzările de cărți tipărite în SUA au crescut cu 29% față de aceeași perioadă din 2020.

Ficțiunea conduce în preferințele publicului, notează Bloomberg. De exemplu, editorul seriei Harry Potter, Bloomsbury Publishing Plc, a înregistrat o creștere generală a vânzărilor cu 22%, atât la cărți pentru copii, cât și la cele pentru adulți.

„La începutul pandemiei, oamenii au găsit o evadare în fluxurile TV. Însă după câteva luni s-a dovedit că acest sector și-a atins limitele în fața bucuriei lecturii”, a explicat agentul literar britanic Georgina Capel.

Cărțile digitale s-au vândut de asemenea bine, dar nu au dominat piața așa cum s-a prezis odată. Jeff Gomez, autorul cărții „Print Is Dead”, a profețit – greșit –  în 2008 că volumele tipărite „se vor transforma într-un gust specializat, o formă de artă ”produsă pentru o minoritate excentrică cu preferință pentru „antichități”.

Chiar dacă editorii prosperă, Amazon este un alt mare căștigător de pe urma pandemiei. Cu un singur click, gigantul american a adus cărți la ușile milioanelor de clienți noi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
128 afisari
Zenville

Ultimele știri

Avertisment de la CNAS: „Atenție la înșelătorii! Casele de asigurări de sănătate nu solicită asiguraților informații despre conturi bancare”

Vin informații de ultimă oră de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). E vorba despre un mesaj de avertizare în privința unor...

„Școala românească nu are o direcție clară în fața consumului de droguri. Este grav” – Concluziile Conferinței Webdidactica, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru...

În cadrul conferinței Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog”, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, unul dintre...
proger