AcasăAfaceriCare sunt avantajele unui euro digital? Ce spune BCE

Care sunt avantajele unui euro digital? Ce spune BCE

Euro

Posibila creare a unui euro digital, un subiect la care lucrează Banca Centrală Europeană, ar putea avea mai multe avantaje, facilitând plățile transfrontaliere și asigurând prezența unui instrument de plată digital sigur și neutru într-o economie din ce în ce mai lipsită de hârtie, a declarat Olli Rehn, membru al Consiliului guvernatorilor.

Faza de studiu a monedei euro digitale ar trebui să se încheie în octombrie 2023, iar BCE va trebui apoi să decidă dacă va lansa procesul de creare a unui astfel de instrument.

„Un euro digital le-ar oferi oamenilor o opțiune suplimentară atunci când vine vorba de plată și ar facilita acest lucru într-o economie din ce în ce mai digitală”, a precizat Rehn.

Dar „limitările criptoactivelor existente în prezent sunt structurale din cauza volatilității prețurilor și a vulnerabilității lor în materie de securitate cibernetică”.

„O formă nativ digitală a banilor securizați ai băncii centrale ar aduce stabilitate, oferind un strat de decontare fiabil și neutru pentru sistemul financiar al viitorului”, a adăugat oficialul BCE, reluând un argument deja adus de vicepreședintele Rezervei Federale a SUA, Lael Brainard.

Fed a încheiat în iunie o consultare publică de patru luni privind posibilitatea lansării unui dolar digital, iar președintele instituției, Jerome Powell, s-a pronunțat în favoarea unei astfel de lansări.

author avatar
Radu Jacotă Redactor