AcasăAfaceriCap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari

Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari

Atragerea în capitala Arabiei Saudite permite băncilor să se apropie de entitățile guvernamentale care stau pe miliarde de dolari din bogăția petrolieră

Luna trecută, când Deutsche Bank  și-a readus în funcție fostul director general pentru Orientul Mijlociu, numirea a venit cu o particularitate: spre deosebire de perioada sa anterioară la cel mai mare creditor german, Jamal Al Kishi nu va mai fi stabilit în Dubai, centrul tradițional de afaceri al regiunii, cunoscut pentru vilele luxoase și confortul expaților. În schimb, el va avea sediul într-un oraș mult mai puțin fermecător – Riad.

Deutsche Bank își mărește, de asemenea, numărul de angajați în capitala Arabiei Saudite, unul dintre puținele locuri unde adoptă această strategie la nivel global, relatează Bloomberg. Schimbările reflectă modul în care orașul conservator – în care alcoolul este interzis – devine treptat un centru financiar.

Prințul moștenitor Mohammed Bin Salman(MBS) a facilitat funcționarea firmelor străine, dar o nouă lege le obligă să își stabilească sediile centrale în țară sau riscă să piardă afaceri de la entitățile guvernamentale care stau pe miliarde de dolari din bogăția petrolieră.

Arabia Saudită, un gigant adormit care s-a trezit în sfârșit

Măsura este menită să atragă afacerile din centrele financiare internaționale precum Hong Kong și Singapore și în special din Dubai. Iar bancherii spun că presiunea de a se extinde pe teren merge dincolo de noua lege: în timpul discuțiilor, înalții oficiali saudiți întreabă în mod insistent dacă directorii intenționează să petreacă mai mult timp în regat sau să extindă birourile existente, oferindu-se în același timp să accelereze obținerea licențelor pentru cei care se angajează să locuiască cu familiile lor în Riad.

„Puteți privi Arabia Saudită ca pe un gigant adormit care s-a trezit în sfârșit și se străduiește să îi ajungă din urmă și să îi depășească pe cei din jurul său”, a declarat May Nasrallah, fondator și președinte executiv al firmei de consultanță Novo Partners, care a primit recent o licență provizorie pentru a-și stabili operațiunile locale.

În condițiile în care economiile europene și asiatice se confruntă cu o mai mare incertitudine, atragerea în Riad permite băncilor să se apropie de unele dintre cele mai avide entități din lume, inclusiv de un fond suveran de investiții care injectează miliarde de dolari în proiecte locale și redirecționează fluxurile de bani în tranzacții globale din SUA către Asia.

O prezență substanțială pe teren creează și relații de lungă durată cu persoane care ar putea deveni într-o zi lideri de rang înalt. Bănci precum JPMorgan și HSBC organizează anual evenimente pentru absolvenți care atrag saudiți deveniți funcționari importanți în cadrul unora dintre cele mai mari companii de stat.

Băncile de pe Wall Street și cele europene trebuie să meargă pe o coardă elastică regională între Riad, Dubai și chiar Abu Dhabi, care sunt toate implicate într-o cursă pentru a atrage firme financiare.

În ultimele zile, BlackRock  a obținut 5 miliarde de dolari de la fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite pentru pentru a crea o echipă de experți cu sediul la Riad.

Nici rivalii regionali ai Arabiei Saudite nu stau pe loc. Abu Dhabi și-a intensificat eforturile de a atrage firme financiare, iar nume grele precum Morgan Stanley, Deutsche Bank, JPMorgan și Rothschild se dezvoltă acolo.

author avatar
Radu Jacotă Redactor