AcasăAfaceriCăderea „regelui” modei britanice

Căderea „regelui” modei britanice

Philip Green, un om de afaceri sulfuros, suferă o cădere bruscă odată cu falimentul imperiului său de îmbrăcăminte Arcadia, măturat de pandemie și ani de management riscant.

Green este una dintre cele mai proeminente și controversate figuri din afacerile din Marea Britanie. Depunerea falimentului Arcadia și a mărcilor sale precum Topshop, Burton sau Dorothy Perkins (13.000 de angajați), pune capăt unei cariere de succes îndelungate cu un grup care nu a reușit să ia rândul în vânzări pe internet. „În cele din urmă, chiar și cei mai înverșunați dinozauri comerciali sunt doborâți de prădători mai sofisticați”, a scris Sunday Times. La începutul anilor 2000, Philip Green a cumpărat lanțul de magazine BHS, apoi Arcadia în 2002, numind-o pe soția sa, Tina, rezidentă în Monaco, în funcția de director. Trei ani mai târziu, el i-a acordat suma record de 1,2 miliarde de lire sterline în dividende. Green va face din Topshop un brand de renume mondial datorită unei game largi de îmbrăcăminte și a unor stilisti foarte receptivi(paradele la London fashion Week au fost printre cele mai populare), iar în 2010 este în culmea gloriei sale. Potrivit presei britanice, el alesese un arhipelag în Oceanul Indian pentru a sărbători 55 de ani în timpul unei petreceri de cinci zile. Când a împlinit 60 de ani a organizat o petrecere în Mexic, iar printre invitați s-au numărat Robbie Williams, Stevie Wonder și Beach Boys. Darurile sale: un avion privat și un joc de aur Monopoly.

Blugi și înnobilare

Philip Nigel Ross Green, născut în Croydon, în sudul Londrei, în 1952, dintr-o familie evreiască care și-a făcut avere în benzinării, s-a interesat rapid de modă, cel care nu strălucea la școală . La mijlocul anilor 1970, și-a înființat propria afacere importând și vânzând blugi. După ani de succes, problemele au început în 2015 când a vândut BHS pentru o sumă simbolică, după ce a plătit dividende generoase familiei sale timp de cincisprezece ani. Un an mai târziu, lanțul a cunoscut un faliment răsunător, cu pierderea a peste 10.000 de locuri de muncă și o gaură abisală în fondul de pensii al angajaților. Unii deputați britanici au cerut ca Philip Green să nu mai beneficieze de titlul său de “Sir”, acordat de regină în 2006. La sfârșitul anului 2018, el s-a confruntat cu acuzații de rasism și hărțuire sexuală din partea mai multor angajați, pe care le-a negat. Dacă falimentul Arcadia i-ar putea afecta ceva mai mult reputația, omul de afaceri, despre care se știa că petrecea câteva zile pe săptămână într-o suită la foarte elegantul hotel Dorchester din Londra, evident nu intenționează să-și schimbe obiceiurile. Potrivit Daily Mirror, Green își va petrece sărbătorile de Crăciun într-un stabiliment de lux din Maldive, unde vilele private costă 30.000 de lire sterline pe noapte.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
366 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger