AcasăAfaceriBusiness în zona euro: cel mai rapid ritm de creștere din ultimii...

Business în zona euro: cel mai rapid ritm de creștere din ultimii 15 ani

Activitatea economică în zona euro a înregistrat în iunie cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani: atenuarea restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei a resuscitat afacerile blocului european.

Însă această creștere are un cost, deoarece au sporit au presiunile inflaţioniste din cauza deficitului de forţă de muncă şi a întreruperilor în lanţurile de aprovizionare cauzate de pandemie.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat în iunie la 59,50 puncte, de la 57,10 puncte luna precedentă. Este cel mai ridicat nivel din iunie 2006, estimează compania Markit, cu sediul la Londra.

„Redresarea Europei a accelerat în iunie, dar presiunile inflaţioniste sunt de asemenea în creştere. Sectorul serviciilor din zona euro înregistrează un avans semnificativ şi, alături de expansiunea industriei, indicele PMI sugerează că economia regiunii este la cote maxime în această vară”, spune Chris Williamson, economist şef la IHS Markit.

Într-adevăr, indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a urcat în iunie la 58,30 de puncte, de la 55,20 puncte luna precedentă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
159 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger