AcasăAfaceriBursele se cutremură: cel mai scump grâu din ultimii 9 ani

Bursele se cutremură: cel mai scump grâu din ultimii 9 ani

Preţul grâului la bursa de cereale Board of Trade din Chicago (CBOT)a urcat marţi la cel mai ridicat nivel din 2012, din cauza situaţiei culturii de iarnă din SUA, ceea ce a sporit temerile privind livrările globale, pe fondul majorării cererii pe plan international.

Contractul de referinţă pentru grâu s-a apreciat cu 0,8%, până la 8,03 dolari per bushel, după ce atinsese anterior 8,07 dolari, cel mai ridicat preţ din decembrie 2012. Luni, creşterea a fost de 3,2%, notează Reuters.

Şi cotaţiile la porumb şi la boabe de soia au urcat marţi cu 0,3%, la 5,80 dolari, respectiv 0,5%, la 12,54 dolari.

La Paris, contractele futures pe grâu Euronext au urcat la maximul din 13 ani și jumătate: 296,75 euro pe tonă.

Departamentul american al Agriculturii (USDA) a apreciat că 45% din cultura de iarnă de grâu este într-o situaţie „bună spre excelent”, cu trei puncte procentuale sub estimările analiştilor.

„Există temeri privind viitoarea cultură de grâu, într-un moment în care stocurile globale sunt deja la un nivel scăzut, iar cererea este solidă. Este o combinaţie destul de explozivă.Preţurile la grâu nu vor scădea considerabil în viitorul apropiat. De fapt cresc sub toate aspectele”, comentează analiștii Commerzbank.

Grâul este materia primă pentru orice, de la baghetele din Franţa şi până la tăiţeii din Asia. Prin urmare, cotațiile au un impact mai direct asupra consumatorilor spre deosebire de alte culturi, precum porumb sau soia boabe, care sunt folosite în principal ca nutreţ pentru animale.

De asemenea, preocupările legate de aprovizionare au dus la o explozie a cererii. Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, a cumpărat 180.000 de tone.

Arabia Saudită a declarat că a cumpărat aproximativ 1,2 milioane de tone de grâu măcinat într-o tranzacție masivă care a depășit așteptările unor comercianți.

Rusia – cel mai mare expeditor din sezonul trecut – a început să scumpească exporturile în acest an pentru a proteja aprovizionarea și a menține sub control costurile interne.

Prețurile îngrășămintelor cresc din Europa în America de Nord din cauza deficitului de producție, amenințând să afecteze recoltele din sezonul viitor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
861 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger