AcasăAfaceriBursa este pe moarte!

Bursa este pe moarte!

Numărul companiilor listate la bursă scade în SUA, Europa și, în special, în Marea Britanie

Piața bursieră este afectată de mult timp de zvonuri și speculații, dar cel mai recente sunt și cele mai alarmante dintre toate. Bursa este pe moarte.

Aceasta este teoria și există dovezi care să o susțină, pe măsură ce numărul companiilor listate la bursă scade în SUA, Europa și, în special, în Marea Britanie. Tot mai multe se retrag, tot mai puține sunt în cursă, iar capitalul privat înghite restul.

Nu vor mai exista acțiuni?

Dacă criza continuă, în curând nu vor mai exista acțiuni și atunci ce vor putea face investitorii? „Îngrijorarea este din ce mai mare”, a declarat pentru The National directorul de investiții la Century Financial, Vijay Valecha. „Prețurile acțiunilor pot fi la maxime istorice, dar oferta de acțiuni se diminuează pe măsură ce unele dau faliment, altele trec în proprietate privată și noi firme nu reușesc să se listeze”.

În 1996, numărul de acțiuni tranzacționate public în SUA a atins un vârf de 8.090, arată datele Băncii Mondiale. Până în 2022, acesta s-a redus la doar 4.642, un recul de 42,6%.

Statele Unite au cu aproximativ 5.000 de companii listate la bursă mai puțin decât se aștepta pentru o economie de mărimea și dezvoltarea sa, potrivit National Bureau of Economic Research.

Companii de miliarde de dolari evită IPO-urile

este panică, în timp ce piața bursieră din Marea Britanie se micșorează în cel mai rapid ritm din istorie. A pierdut 25% din companiile sale în ultimul deceniu, potrivit platformei de tranzacționare XTB. Anul trecut s-a mai redus cu încă 1,2 procente, în condițiile în care traderii de capital privat din SUA acaparează acțiunile subevaluate. Din anul 2000, numărul companiilor cotate la bursă a scăzut cu 37% în Germania.

„Primul deceniu al mileniului a fost foarte agitat, cu prăbușirea dot com în 2000 și criza financiară din 2008, care au ucis companii și au îngropat IPO-uri, subliniază Valecha.

Lucrurile s-au stabilizat pentru o vreme, însă în ultima vreme declinul s-a accentuat. În 2021, în SUA au avut loc 1.035 de oferte publice inițiale, pe fondul unei manii de scurtă durată pentru societățile de achiziții cu scop special (Spac). Au urmat doar 181 în 2022 și 154 în 2023.

Un  număr tot mai mare de companii de miliarde de dolari aleg să rămână private, printre care ByteDance, OpenAI, Stripe și SpaceX. Dorința de a evita cerințele riguroase de raportare bursieră și controlul de reglementare sunt motivele principale.

Aceste companii se pot concentra pe planuri strategice pe termen lung, fără a fi supuse presiunilor pe termen scurt cu care se confruntă cele cotate la bursă.

În același timp, inflația galopantă, creșterea costurilor de împrumut și conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu au diminuat apetitul pentru IPO-uri.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
8.491 afisari

3 COMENTARII

  1. Bursa este pe moarte… sau cade inainte de a muri, de a disparea, caci se tot reduce.
    Pe vremuri cica Bula era pe Moarte si Mortii ii placea…

  2. Cu atât mai bine ,cei ce au li se va da ,cei ce n-au li se va lua și ceea ce au

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger