AcasăAfaceriBumerangul sancțiunilor: miliarde de dolari se acumulează la Moscova, fără ca proprietarii...

Bumerangul sancțiunilor: miliarde de dolari se acumulează la Moscova, fără ca proprietarii străini să aibă acces la ei

Investitorii străini nu își pot recupera banii din activele rusești

Investitorii străini cred că nu vor putea niciodată să recupereze banii din activele rusești. Dividendele din acțiuni, plățile de dobânzi la obligațiuni și orice afacere pe care investitorii occidentali nu a vândut-o înainte de război – toate acestea fac parte din grămada de bani care a fost prinsă în capcană de sancțiuni.

Conturile sunt rămășițele a ceea ce a mai rămas din legăturile Rusiei cu lumea finanțelor internaționale și un alt indicator al izolării sale crescânde. Rămân întrebări cu privire la ce se va întâmpla cu banii blocați în Banca Centrală.

Din punct de vedere legal,  aparțin unora dintre cele mai mari companii de investiții, cum ar fi JPMorgan Asset Management și Schroders Plc, dar, în privat, majoritatea recunosc că nu există nicio speranță de recuperare.

„Piața este încă acolo, dar când se vorbește de repatrierea dividendelor sau de accesarea titlului de bază, totul se reduce la sancțiuni”, a declarat Tim Love de la GAM Investment Management, care deținea acțiuni rusești ca parte a unui fond emergent.

În cadrul discuțiilor, managerii de fonduri vorbesc despre această problemă cu frustrare: cu excepția cazului în care sunt dispuși să testeze limitele sancțiunilor, nu pot face nimic cu banii.

În cadrul unei conferințe de presă, guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, a refuzat să dezvăluie cât de mulți bani se află în conturile  speciale(conturi C) pentru nerezidenți, dar a spus că sumele continuă să crească.

Înainte de războiul din Ucraina, investițiile străine în Rusia erau substanțiale, ridicându-se la aproximativ 150 de miliarde de dolari în acțiuni și obligațiuni guvernamentale, arată datele de la Bursa din Moscova.

Administratorii de active și-au suspendat fondurile rusești, dar unii încă mai calculează o valoare teoretică a valorii activelor pentru clienți.

De exemplu, fondul de investiții Emerging EMEA al JPMorgan Asset Management le-a spus clienților că societățile rusești pe care le deținea au continuat să plătească dividende, cu aproximativ 7,6 milioane de dolari înghețate în conturile C la data de 4 ianuarie, deși a subliniat că banii nu erau accesibili.

BlackRock  a renunțat la iShares MSCI Russia ETF. Compania a precizat că va  continuă să discute cu autoritățile de reglementare și cu alte persoane de pe piață despre modul în care sancțiunile îi vor afecta clienții.Un alt administrator de active, East Capital, a declarat că avea un total de 13 milioane de dolari în conturile speciale începând cu luna februarie.

„Trebuie să fim prudenți cu privire la ceea ce le putem spune clienților noștri”, spune Alexandra Morris, director de investiții la administratorul norvegian de active Skagen AS. „Putem să le arătăm că acestea sunt valorile cotate în prezent, dar probabilitatea ca noi să putem avea acces la ele este scăzută, de fapt ar putea fi confiscate în orice zi”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.074 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger