AcasăAfaceriBrexit: City of London, lovit mai rău decât se aștepta

Brexit: City of London, lovit mai rău decât se aștepta

Peste 400 de firme financiare din Marea Britanie au mutat activitățile și un trilion de lire sterline (1,4 trilioane de dolari) în active în centrele din Uniunea Europeană din cauza Brexitului.

UE a oferit Marii Britanii foarte puțin privind accesul pe piață pentru serviciile financiare, care nu au fost incluse în acordul comercial al blocului cu Regatul Unit din ianuarie. Aproximativ 7.400 de locuri de muncă s-au mutat din Marea Britanie sau au fost create în noi hub-uri din UE, se arată într-un studiu publicat de New Financial. Bancherii au declarat pentru Reuters că unele mutări ale personalului au fost întârziate din cauza restricțiilor de călătorie Covid-19.Totalul a 440 de relocări este mai mare decât era prevăzut și cu mult peste 269 dintr-un studiu similar din 2019. New Financial crede că numărul real este cu mult peste 500. Dublin a devenit cel mai mare beneficiar cu 135 de mutări, urmat de Paris cu 102, Luxemburg 95, Frankfurt 63 și Amsterdam 48.

Băncile au mutat sau mută active de peste 900 de miliarde de lire sterline din Marea Britanie în UE, în timp ce asigurătorii și administratorii de active au transferat peste 100 de miliarde de lire sterline în active și fonduri, reducând baza impozabilă din regat. „Ne așteptăm ca Frankfurt să fie„ câștigătorul ”în ceea ce privește activele pe termen lung și că Parisul va fi în cele din urmă cel mai mare beneficiar în ceea ce privește locurile de muncă”, arată New Financial. În ianuarie, Amsterdam a  răsturnat Londra ca cel mai mare centru de tranzacționare de acțiuni din Europa: este cel mai vizibil semn al Brexitului în domeniul finanțelor. Studiul se așteaptă ca 300 până la 500 de firme financiare mai mici din UE să poată deschide un birou permanent în Marea Britanie, cu mult mai puțin decât previziunile predominante de aproximativ 1.000. Influența City of London se va diminua treptat, riscând o reducere a excedentului comercial anual al Marii Britanii cu 26 de miliarde de lire sterline în serviciile financiare cu UE.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
531 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger