Chanel este partener al cursei istorice de canotaj dintre Oxford și Cambridge, iar L’Oréal sponsorizează un echipaj la Cupa Americii. LVMH se implică în Formula 1 și în fotbal.
Mai multe grupuri de lux au investit masiv anul acesta în lumea sportului, cu sume mari în joc. Până de curând, François Pinault, fondatorul Kering, era singurul magnat francez care deținea un club de fotbal, Stade Rennais, cumpărat în 1998.
În octombrie, familia rivalului Bernard Arnault a creat surpriza anunțând că „intră în discuții” pentru achiziționarea Paris FC, evaluat la „aproximativ 50 de milioane de euro”, conform unei surse AFP. Tranzacția trebuie finalizată în curând, a precizat pe 20 noiembrie președintele clubului, Pierre Ferracci, în cadrul unei conferințe de presă care a detaliat contururile proiectului noilor acționari.
În paralel, LVMH condus de Bernard Arnault a fost partener oficial al Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris (pentru 150 de milioane de euro, se vehiculează) și a anunțat un contract de sponsorizare de 10 ani cu Formula 1.
Aceste anunțuri sunt făcute într-o perioadă în care piața mondială a luxului cunoaște o încetinire după ani de prosperitate post-Covid. Iar sportul înseamnă un nou stimul de creștere, deoarece ”are o audiență enormă și este un factor de audiență”, subliniază Joëlle de Montgolfier, directoarea sectorului de lux la firma de consultanță Bain and Company.
”Din punct de vedere al marketingului, sportul este singurul vector care reunește oamenii în același timp”, a declarat Antoine Arnault, fiul lui Bernard Arnault, recunoscând o accelerare a parteneriatelor mărcilor de lux cu diferite competiții sportive.
Astăzi, explică Julie El Ghouzzi, autoarea cărții Manuel du Luxe, sportul este cel mai bun aliat în strategia de a atinge nișa celor mai bogați din diferite colțuri ale lumii, în funcție de cultura lor. Brandurile de lux se asociază cu evenimente sportive pentru că se adresează acestei nișe.
Poate că sporturile considerate elitiste în trecut ajung acum și la mase, dar, ironic, această ”democratizare” se extinde și cu banii sectorului de lux.
Dacă sponsorii au transformat sportul în afacere, atunci brandurile de lux îi adaugă ceea ce știu mai bine: traficul exclusivității.