AcasăAfaceriBranduri globale, exploatare globală

Branduri globale, exploatare globală

Într-o mică fabrică thailandeză munceau în condiții mizere, șapte zile pe săptămână, 26 de angajați în confecții, realizând haine pentru unele dintre cele mai mari companii din lume: Disney, Starbucks, NBC Universal și Tesco. Câștigau sub salariul minim de 310 baht (10,15 dolari).

Fabrica, denumită Kanlayanee după proprietarul Kanlayanee Ruengrit, avea sediul în regiunea Mae Sot din Thailanda, aproape de granița cu Myanmar. Regiunea este o “gaură neagră” de reglementare bine cunoscută, unde exploatarea este abundentă și multe fabrici de confecții funcționează neinspecționate, subcontractarea fiind o apariție regulată, scrie Al Jazeera. Muncitorii acestei fabrici erau toți din Myanmar, au trecut granița către Thailanda în speranța de a câștiga mai mult, dar realitatea a fost foarte diferită. Lucrătorii migranți ai confecțiilor se află în poziții precare; adesea pe contracte pe termen scurt, cu salarii reduse, sunt extrem de vulnerabili la abuzul de drepturi și mulți nu aderă sau nu pot adera la sindicate, temându-se de represalii și pierderea locurilor de muncă dacă își promovează drepturile. Condițiile din fabrica Kanlayanee (care ar fi șocante dacă nu ar fi atât de frecvente în industria confecțiilor) au fost făcute publice în septembrie 2019, după ce Starbucks a retras toate comenziile, provozând închiderea bruscă a punctului de lucru și lăsând muncitorii fără salarii. În octombrie 2019, lucrătorii au depus o plângere la Ministerul Muncii, cerând despăgubiri pentru salariile neachitate, la care s-au adăugat orele suplimentare și indemnizația de concediere, de asemenea neplătite. Instanța a decis în favoarea lucrătorilor. Cu toate acestea, acum, la peste un an, oamenii nu au primit nimic.

Corporații de 500 de miliarde USD refuză să plătească 111.000

Muncitorii din Kanlayanee trebuie să fie despăgubiți cu 3,48 milioane de baht (111.000 de dolari), dar sunt presați să ia o sumă mult mai mică, mai puțin de o treime din soluționarea inițială, care este tot ceea ce deține proprietarul fabricii. Acest caz exemplifică problemele din industria mondială a confecțiilor. Patru dintre clienții fabricii – Disney, NBC Universal, Starbucks și Tesco – au o valoare de piață combinată de 516 miliarde de dolari, dar nu au reușit să găsească în mod colectiv 111.000 de dolari, pentru a se asigura că acești lucrători, care au fost exploatați făcându-le hainele și  crescându-le profiturile, primesc ceea au  dreptul legal. Aceasta nu este o poveste Disney: cei 26 de muncitori din Kanlayanee se află în prezent în situații disperate înrăutățite de COVID-19 și mulți supraviețuiesc cu bani împrumutați. Toți sunt rechemați astăzi în instanță și vor fi întrebați individual dacă vor accepta oferta mai mică de la proprietarul fabricii. Ideea este că acest caz trebuie încheiat fără dureri de cap- în fond cine stă după niște sărăntoci? Într-un ultim moment (și sub presiunea mass media), Tesco s-a angajat să plătească o parte din sumele rămase. Dar povestea urmează aceeași cale de exploatare bine călcată de nenumărate mărci de mai multe miliarde de dolari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor