AcasăAfaceriBolidul din „Fast & Furious”, prima licitație NFT pentru automobile

Bolidul din „Fast & Furious”, prima licitație NFT pentru automobile

Modelul  supersport Lykan HyperSport urmează să fie scos la vânzare în prima licitație de mașini din lume cu jetoane  nefungibile (NFT) în Abu Dhabi.

Exemplarul, singurul din cele 10 care au supraviețuit filmărilor din Fast&Furios 7, a fost fabricat de W Motors, companie înființată în 2012, cu sediul în Dubai. Acest model este singura mașină sport proiectată și produsă în Orientul Mijlociu și primul brand arab de “hypercars”. Prețul pentru licitația din 11 mai este estimat să depășească un milion de dolari, potrivit companiei RubiX Network, care are birouri în SUA și Geneva.

NFT înseamnă jetoane nonfungibile, un tip de activ digital verificat folosind tehnologia blockchain. NFT-urile sunt din ce în ce mai populare în lumea artei, deoarece au un fișier unic, permițându-le să fie autentificate permanent, indiferent de copii. Lykan HyperSport NFT, expusă în prezent la W Motors Gallery din Dubai, va veni, de asemenea, gravată cu un cod QR pe șasiu pentru a dovedi proprietatea.

W Motors, este prima companie care a implementat tehnologia NFT în arena auto, a declarat CEO-ul Ralph Debbas. Potrivit The National, activele digitale utilizate pentru un RubiX NFT sunt stocate pe blockchain-ul RubiX, nu pe un server centralizat, ceea ce înseamnă că dreptul de proprietate asupra activului digital nu poate fi accesat de alte părți.

Într-o licitație de la Christie’s, un NFT al artistului american Mike Winkelmann, cunoscut sub numele de Beeple,  s-a vândut cu aproape 70 de milioane de dolari în martie, sporind profilul jetoanelor nonfungibile pe care unii artiști și colecționari le văd ca fiind cheia viitorului pieței de artă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor