AcasăAfaceriBogații lumii profită de prăbușirea unei piețe de un trilion de dolari

Bogații lumii profită de prăbușirea unei piețe de un trilion de dolari

Fondatorul grupului de îmbrăcăminte Zara, Amancio Ortega, cea mai bogată persoană din Spania, și-a extins anul trecut portofoliul global de proprietăți imobiliare comerciale, achiziționând cel puțin 10 proprietăți în America de Nord și Marea Britanie pentru mai mult de 2 miliarde de dolari.

Alți miliardari și firmele lor de investiții au rămas concentrate pe această clasă de active, care a fost printre cele mai afectate de pandemie și de consecințele de durată ale muncii la distanță, potrivit raportului Knight Frank’s 2023 Wealth Report.

Acesta este un contrast puternic față de investitorii instituționali, care și-au redus cota de piață de 1,1 trilioane de dolari americani pentru birouri, spații logistice și locuințe de închiriat, în condițiile în care neplățile încep să crească din cauza ratelor de dobândă mai mari, în contextul sfârșitului erei banilor ușori.

Persoanele fizice bogate, birourile de familie și companiile cu acționariat restrâns au profitat de profilul lor de îndatorare mai mic și de orizonturile de investiții mai lungi pentru a cheltui 455 de miliarde de dolari în imobiliare comerciale. Pentru prima dată, sunt cei mai activi cumpărători din acest sector.

„Cumpărătorii privați profită de reevaluarea continuă a activelor și de pozițiile valutare mai puternice”, a declarat Alex James, șeful departamentului de consultanță pentru clienți privați al Knight Frank. „Această tendință va continua, investitorii privați căutând opțiuni lichide de conservare a averii”.

Cifrele evidențiază perspectivele de investiții pe termen lung ale ultra-bogaților lumii și modul în care aceștia caută adesea să își diversifice averea prin intermediul sectorului imobiliar, unde vânzările de obligațiuni ipotecare comerciale sunt acum în scădere, deoarece creșterea ratelor dobânzilor reduce volumul împrumuturilor.

Ortega, în vârstă de 86 de ani, a achiziționat în septembrie cinci centre logistice din SUA pentru peste 700 de milioane de dolari. Apoi, în decembrie, un zgârie-nori rezidențial de lux din Seattle pentru aproximativ 300 de milioane de dolari, după ce anterior cumpărase o clădire de birouri Amazon din oraș. Are o avere netă de 63,5 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, derivată în mare parte din participația sa majoritară la Inditex, proprietarul Zara.

Joe Tsai, cofondator al Alibaba Group Holding, are o  indirectă în peste o jumătate de duzină de hoteluri de cinci stele din Spania, prin intermediul biroului său de familie, Blue Pool Capital.

Investitorii privați s-au concentrat în principal pe locuințe de închiriat în sectorul imobiliar comercial în cursul anului 2022. Au  alocat cel mai mult capital în SUA, unde New York rămâne un centru și pentru tranzacțiile imobiliare rezidențiale de 25 de milioane de dolari sau mai mult.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.309 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger