AcasăAfaceriBogații au ieșit nevătămați din pandemie

Bogații au ieșit nevătămați din pandemie

ONG-ul Oxfam a estimat , în raportul său anual, că marile averi ale lumii au ieșit până acum nevătămate sau chiar consolidate din criza de sănătate, reînnoind apelul său de a impozita bogăția pentru a combate „virusul inegalităților”.

„Cele mai bogați 1.000 de oameni din lume s-au întors la nivelul lor pre-pandemic de avuție în doar nouă luni, când ar putea dura mai mult de zece ani pentru ca cei mai săraci să se recupereze din impactul economic”, susține ONG-ul în acest raport publicat luni, ziua de deschidere a Forumului Economic Mondial (WEF) care se desfășoară online – și nu la Davos, Elveția – până vineri. La nivel global, miliardarii chiar și-au văzut averile crescând cu 3.9 trilioane de dolari în perioada 18 martie – 31 decembrie 2020, pentru a ajunge la 11,95 trilioane USD, potrivit datelor furnizate de Forbes și Credit Suisse. În Franța, avuții – inclusiv Bernard Arnault, a treia cea mai mare avere din lume în spatele americanilor Jeff Bezos și Elon Musk – au „câștigat aproape 175 de miliarde de euro” în aceeași perioadă, „depășindu-și nivelul de avere înainte de criză”. Aceasta este a treia cea mai puternică creștere, după Statele Unite și China. Confruntat cu aceste inegalități, Oxfam reia propunerile economiștilor Thomas Piketty și Gabriel Zucman în favoarea unei creșteri a impozitelor pentru cei mai bogați. O taxă asupra profiturilor realizate de 32 de corporații mondiale – câștigătoare de pe urma pandemiei – ar fi putut aduce 104 miliarde de dolari în 2020. Drept exemplu, Oxfam menționează Argentina, care în decembrie a adoptat o lege care instituie un impozit extraordinar asupra marilor averi, care ar strânge aproximativ 3 miliarde de dolari, pentru a finanța lupta împotriva efectelor Covid-19.

author avatar
Radu Jacotă
155 afisari

1 COMENTARIU

  1. Vasăzică, bogații au ieșit, numai fraierii din ” clasa de mijloc ” (ce gogoriță!) și săracii sînt ținuți, cu forța, adică încarcerați și, mulți, omorâți, in ” PLANDEMIA ”. Cu concursul criminal al mass-media.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri