AcasăAfaceriBNR i-a dat peste nas lui Florin Cîţu. Economiştii chiar l-a făcut...

BNR i-a dat peste nas lui Florin Cîţu. Economiştii chiar l-a făcut de ruşine pe premier

florin citu BNRBNR i-a dat peste nas lui Florin Cîţu. Economiştii chiar l-a făcut de ruşine pe premier

Veştile pe care le tot aduce Florin Cîţu, privind creşterea economică a ţării, sunt spulberate de BNR. Economiştii au spus că inflaţia va tot creşte, în România, în perioada următoare.

Conducerea BNR s-a întâlnit astăzi în şedinţa de politică monetară şi a decis menţinerea ratei dobânzii de referinţă la 1,25%, una dintre concluziile discuţiilor fiind că evoluţia pandemiei şi a măsurilor restrictive asociate continuă să genereze incertitudini şi riscuri considerabile la adresa perspectivei inflaţiei, cel puţin pe termen scurt, date fiind încetinirea puternică a ritmului vaccinării pe plan intern şi tendinţa de răspândire în unele ţări europene a variantei mai contagioase de coronavirus (Delta).

Inflaţia, la valori tot mai înalte

Cele mai recente evaluări relevă perspectiva creşterii ratei anuale a inflaţiei pe orizontul scurt de timp la valori mai înalte decât cele evidenţiate în cea mai recentă prognoză pe termen mediu publicată de BNR în Raportul asupra inflaţiei din mai 2021, sub impactul tranzitoriu mai puternic al factorilor pe partea ofertei.

Determinante sunt majorările mai ample ale preţurilor produselor energetice, în principal ale gazelor naturale şi energiei electrice.

Surse de incertitudini şi riscuri rămân, de asemenea, conduita politicii fiscale şi absorbţia fondurilor europene, în special a celor aferente programului Next Generation EU.

Din această perspectivă, importante sunt coordonatele preconizatei rectificări bugetare şi strategia de consolidare bugetară prezumată a fi elaborată până în toamnă, conform recomandărilor instituţiilor europene, precum şi aprobarea de către CE a Planului naţional de redresare şi rezilienţă. Consolidarea fiscală/bugetară este vitală pentru stabilitatea economică, pentru atenuarea impactului şocurilor inflaţioniste”, se spune în comunicat.

Activitatea economică s-a redresat

În acelaşi timp, activitatea economică a continuat să se redreseze în trimestrul I 2021 într-un ritm considerabil mai alert decât cel anticipat, deşi încetinit în raport cu intervalul precedent, aceasta recuperând aproape în totalitate pierderea suferită în trimestrul II 2020.

Astfel, economia şi-a redus declinul în termeni anuali la doar ‑0,2%, de la -1,4 % în trimestrul IV 2020, în condiţiile creşterii ei în termeni trimestriali cu 2,8%. Evoluţia face probabilă redeschiderea deviaţiei pozitive a PIB în trimestrul I 2021, în devans cu două trimestre faţă de cea mai recentă prognoză pe termen mediu.

author avatar
Andrei Ștefan
795 afisari

2 COMENTARII

  1. Premierul Cutu, nu-i Premier, e agent CIA, de unde sa stier el atata carte, a invatat repede ceva economie, si serviciile l-au aruncat in posturi cheie, de unde sa binganesca

    • Sunt cel mai prost troll stalinist din National , cum nu-mi convine cineva il cataloghez agent CIA , asa m-a instruit Raionu sa binganesc ….hihihihihihi

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger