AcasăAfaceriBNR a transmis veşti şi mai proaste privind inflaţia. Rata anuală, peste...

BNR a transmis veşti şi mai proaste privind inflaţia. Rata anuală, peste orice anticipare!

inflatie

Banca Națională a României a transmis că rata anuală a inflaţiei va creşte probabil ceva mai pronunţat în următoarele luni decât s-a anticipat în prognoza pe termen mediu din februarie, potrivit minutei şedinţei de politică monetară care s-a desfăşurat în 5 aprilie 2022.

Astfe, situaţia economică la nivel naţional devine una tot mai dificilă.

Preţuri mai mari cu 10 la sută

În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit noilor analize, rata anuală a inflaţiei va creşte probabil ceva mai pronunţat în următoarele luni decât s-a anticipat în prognoza pe termen mediu din februarie, care indica majorarea ei la 11,2% în luna iunie, urmată de o descreştere graduală, până la 9,6% în decembrie 2022, dar mai abruptă în semestrul II 2023, implicând coborârea acesteia la 3,2% la finele anului”, potrivit BNR.

Îndurăm cele mai mari scumpiri, însă inflația va continua să crească. Deja toate produsele ne costă cu zece la sută mai mult față de anul trecut, iar BNR estimează că prețurile vor exploda la jumătatea anului.

Războiul influenţează inflaţia

Războiul de la graniță, criza energetică, majorarea prețurilor la carburanți sunt principalii factori, estimează specialiștii. Experții nu exclud posibilitatea intrării în recesiune tehnică, lucru care ar putea duce la scăderea anumitor sectoare ale economiei și la concedieri.

Efectele inflaţioniste astfel exercitate sunt aşteptate să domine pe orizontul apropiat de timp impactul dezinflaţionist substanţial prezumat a fi generat de prelungirea cu încă un an a schemelor de plafonare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru consumatorii casnici.

author avatar
Andrei Ștefan
550 afisari

5 COMENTARII

  1. Criza energetica, mai ales, a fost generata de PRETURILE SPECULATIVE, care au inlocuit de ani buni economia reala de piata. Cum apare cela mai mic conflict, cum il invoca si urca preturile. Sefii de stat si de guvern sunt de mult timp captivi, la fel si organismele internationale care executa fara cracnire poruncile celor din umbra.

  2. Inflație =(def) oamenii au mai mulți bani decît produse.
    Se potrivește ce ce se-ntîmplă acum? S-au dublat salariile după cum s-a dublat prețul la energie (curent, combustibil, gaze, lemne) și la (unele) bucate?
    Este criză plan-ificată după cum a fost, este, plan-demia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger