AcasăAfaceriBMW și VW au încasat o amendă de un miliard de dolari

BMW și VW au încasat o amendă de un miliard de dolari

Comisia Europeană a amendat joi producătorii auto germani BMW și Volkswagen cu un total de 875 milioane de euro (1 miliard de dolari) pentru obstrucționarea în comun a  sistemelor de control menite să reducă emisiile mașinilor diesel noi.

Executivul UE a amendat BMW cu 372,8 milioane și grupul Volkswagen (Volkswagen, Audi, Porsche) cu 502,4 milioane. Vizat, de asemenea, Daimler – care face parte din acest cartel – a fost scutit de sancțiuni după ce a recunoscut faptele și existența acestui cartel, transmit AFP și Reuters.

Cazul, separat de așa-numitul scandal „Dieselgate” în legătură cu software-ul conceput pentru a înșela  testele de emisii ale vehiculelor, creează un precedent prin extinderea aplicării legislației europene a concurenței la discuțiile de nivel tehnic între jucătorii din industrie.

„Aceasta este o premieră”, a declarat șeful antitrust al Uniunii Europene, Margrethe Vestager, la o conferință de presă la Bruxelles. „Nu am avut niciodată un cartel al cărui scop era să restricționeze utilizarea noilor tehnologii”.

Vestager a precizat că toate părțile au fost de acord să soluționeze cazul și „și-au recunoscut rolul în acest cartel”.

Cu toate acestea, Volkswagen va acționa în justiție decizia Comisiei Europene, susținând că amenda pentru discuțiile tehnice despre tehnologia emisiilor constituie un “precedent discutabil”.

„Comisia intră într-un nou teritoriu judiciar, deoarece tratează cooperarea tehnică pentru prima dată ca o încălcare antitrust”, a declarat un purtător de cuvând al VW, adăugând că amenzile au fost stabilite chiar dacă niciun client nu a suferit vreun prejudiciu.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
306 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger