AcasăAfaceriBitcoin, rival al băncilor centrale?

Bitcoin, rival al băncilor centrale?

Instituțiile financiare se întrec în anunțuri pe proiecte de valute virtuale – yuan, euro sau dolar digital – criticând în același timp criptomonedele descentralizate precum bitcoin, care sunt în plină expansiune în acest an.

Confruntate cu creșterea criptomonedelor și a altor monede stabile, majoritatea marilor bănci centrale, inclusiv Fed, Banca Angliei, Banca Centrală Europeană și Institutul Monetar Chinez, evaluează, prin urmare, posibilitatea lansării propriilor monede digitale. BCE are în vedere mai multe opțiuni: un card de plată ale cărui fonduri le-ar garanta direct, un cont online sau o aplicație care ar permite transferuri sau plăți între europeni, limitând în același timp cheltuielile bancare. China are cel mai de succes proiect de până acum: 10 milioane de yuani digitali (1,5 milioane de dolari) au fost distribuiți locuitorilor din Shenzhen. Obiectiv: un yuan digital eficient la Jocurile Olimpice de iarnă de anul viitor de la Beijing. Unii observatori cred că China vrea să impună yuanul ca monedă internațională față de dolar.

Stabilitate, nu “Vest sălbatic”

Emiterea de noi bitcoin este reglementată de un algoritm, nu de un comitet de politică monetară. În schimb, băncile centrale vor să aducă stabilitate în lumea extrem de speculativă a monedelor digitale. „Investitorii în criptomonedă călătoresc pe un val de speculații, iar guvernele vor dori să se distingă de acest Vest sălbatic”, a declarat Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown, citată de Boursorama. „Un euro astăzi trebuie să merite un euro mâine, în numerar sau digital”, în timp ce criptomonedele nu oferă „un cadru care să le asigure valoarea și să-și protejeze proprietarul”, afirmă BCE. În mod ironic, însă, pentru pionierii criptomonedelor „tehnologia care trebuia să păstreze confidențialitatea tranzacțiilor a fost cooptată de guverne”, notează Luke Sully, șeful companiei de plăți Ledgermatic.  De fapt, la 13 ani de la crearea bitcoin, în timp ce piața criptomonedelor a crescut la peste 2.000 de miliarde de dolari, utilizarea lor ca mijloc de plată a fost redusă semnificativ.

 „Stablecoins” vs. euro digital

Băncile centrale sunt, de asemenea, îngrijorate de proiectele mai mult sau mai puțin de succes ale „stablecoins”, aceste monede digitale ai căror emitenți, companii private, promit că vor fi susținuți de fonduri echivalente în moneda convențională. Diem, fosta Libra, este în special în vizorul guvernelor: acest proiect este susținut financiar de Facebook. Dacă compania a oferit o metodă de plată eficientă pe rețeaua sa socială emblematică sau pe WhatsApp, monedele tradiționale ar putea avea de suferit. Pentru BCE, concurența de la monedele stabile este chiar unul dintre motivele alese pentru a lansa o versiune ambițioasă a euro digital.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
161 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger