AcasăAfaceriBitcoin, „pansamentul” economiilor turcilor

Bitcoin, „pansamentul” economiilor turcilor

Președintele Recep Tayyip Erdogan a recunoscut subtil profunzimea necazurilor financiare ale Turciei,  deși în mare parte sunt datorate deciziilor sale nechibzuite.

A board shows the currency exchange rates outside an exchange office in Istanbul Turkey March 22 2021 REUTERSMurad Sezer

„Acum este timpul să lucrăm mai mult, să producem mai mult, să accelerăm. Vreau ca cetățenii mei să investească valută străină și aur păstrat acasă, care este bogăția noastră națională, în diverse instrumente financiare în beneficiul economiei noastre”, a spus Erdogan la o întrunire a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) aflat la guvernare. Aceste îndemnuri vin după ce săptămâna trecută  același Erdogan și-a demis pentru a treia oară în ultimele 20 de luni șeful băncii centrale, Naci Agbal. Succesorul, Sahap Kavcioglu, fost parlamentar AKP, împărtășește opiniile radicale ale șefului statului despre inflație și ratele dobânzii. După demiterea lui Naci Agbal, lira tucească a pierdut rapid 15% din valoare, scăzând aproape de minime record față de dolarul SUA înainte de a recâștiga teren. Principala piață bursieră a Turciei a înregistrat cea mai gravă perioadă de două zile de la criza financiară din 2008. În The Economist, proeminentul economist turc Mustafa Sonmez s-a întrebat dacă Erdogan “s-a sinucis economic”. De la o criză valutară de la mijlocul anului 2018, lira și-a pierdut aproape jumătate din valoare față de dolar, iar turcii au devenit din ce în ce mai alarmați cu privire la economiile lor, relatează The National. Președintele și-a îndemnat compatrioții îngrijorați să investească în instrumente turcești, subliniind în special beneficiile celor islamice, dar mulți au alte idei. Investiția totală a turcilor în aur este egală cu aproximativ 40% din produsul intern brut, potrivit Bloomberg, în timp ce economiile în dolari și euro sunt de asemenea considerabile. Recent a apărut o a patra alternativă.

Criptomonedele, “viitor și libertate”

Piața criptomonedelor rămâne nereglementată în Turcia, fără legi fiscale sau cerințe de licență pentru comercianți. Acest lucru, plus lira în scădere și saltul de cinci ori al valorii Bitcoin în ultimele luni, au determinat un interes turc acut. La începutul anului 2021, cele două principale schimburi criptografice din Turcia, Paribu și BtcTurk, au realizat în medie peste 1 miliard de dolari în tranzacționare zilnică. Un sondaj din februarie realizat de firma germană de cercetare a consumatorilor Statista a clasat Turcia pe locul patru la nivel global în ceea ce privește proprietatea criptografică, la 16% din populație. Un investitor turc din acest sector  spune că moneda digitală a ajuns să însemne două lucruri pentru tinerii compatrioți: „viitor și libertate”. Demiterea lui Agbal a accelerat această tendință. A doua zi, cuvântul “Bitcoin” a atins recorduri de căutare pe Google. Bursele criptografice din Turcia au înregistrat tranzacții fără precedent, de 6 miliarde de dolari pe o perioadă de 24 de ore, iar înregistrările utilizatorilor turci la bursa britanică CEX.IO au crescut cu aproape 800%.  Interesul turcilor pentru criptovalute ar putea modela piețele, dar ar putea fi o alternativă din ce în ce mai atrăgătoare dacă lira rămâne slabă și disperarea economică se adâncește.

author avatar
Radu Jacotă
158 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger