AcasăAfaceriBitcoin, interzis în UE?

Bitcoin, interzis în UE?

Autoritățile sudeze tocmai au cerut Uniunii Europene să pună capăt metodei de validare a Bitcoin, „dovada muncii”, pe motiv că este mare consumatoare de energie.

Autoritatea suedeză de supraveghere financiară și agenția pentru protecția mediului vizează această metodă de minerit,  solicitând ca decidenții de la Bruxelles “să ia în considerare o interdicție la nivel european a dovezii muncii”.

Cele mai populare două mecanisme de consens blockchain sunt dovada muncii (PoW) și dovada mizei (PoS).

PoW are  următoarea regulă: minarea unui bloc și primirea unei recompense depind de cât de multă muncă de calcul este efectuată de miner.

Primul miner al cărui computer reușește să rezolve puzzle-urile criptografice ale fiecărui bloc va fi cel care va primi monede ca formă de recompensă. Aceasta înseamnă că minerii dintr-o rețea trebuie să concureze între ei, folosindu-și propria putere de calcul.

Anunțul Suediei a stârnit panică în lumea cripto, site-ul spaniol FXmag îl consideră „primii pași către interzicerea criptomonedelor în Uniunea Europeană”, în timp ce Journal du geek se întreabă dacă „Bitcoin va fi interzis în curând”.

Pe de altă parte, agențiile sudeze nu exclud alte alternative de producere a criptomonedei, dacă acestea se dovedesc a consuma mai puține resurse. „Există și alte metode de extragere a cripto-activelor, care ar putea fi folosite și pentru Bitcoin și Ethereum, despre care se estimează că reduc consumul de energie cu 99,95% cu funcționalitatea menținută”.

Una ar fi canalul de plată din „rețeaua Lighting”, care permite menținerea calității nivelului de securitate al validării între utilizatori, având întotdeauna „dovada muncii”.

Această metodă reduce consumul de energie, dar nu se potrivește cu propunerea de eliminare a dovezii muncii.

Dovada mizei este o altă cale la care fac aluzie suedezii, dar este folosită în special pentru Ethereum, a doua cea mai răspândită criptomonedă. Metoda este considerată mai puțin sigură de către utilizatorii Bitcoin și prezintă instabilitate.

Contactate de AFP,  cele două agenții suedeze nu au confirmat dacă au adus aceste propuneri la Bruxelles, însă Comisia Europeană a menționat că este în favoarea reglementării monedelor digitale decât a interdicției.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
232 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger