AcasăAfaceriBitcoin, înghesuit între geopolitică, bănci centrale și noi jucători pe piața cripto

Bitcoin, înghesuit între geopolitică, bănci centrale și noi jucători pe piața cripto

Perspectivele celei mai cunoscute monede digitale ar putea fi testate săptămâna aceasta, deoarece investitorii monitorizează tensiunile dintre Rusia și Ucraina și cântăresc posibilitatea ca Rezerva Federală a SUA să majoreze ratele dobânzilor.

Criptomoneda a fost mult timp considerată de primii investitori și entuziaști ca un activ refugiu – unul care, în mod ideal, ar compensa riscul portofoliilor și ar putea limita expunerea la riscuri.

Cu toate acestea, în ultimele luni, bitcoin a fost tranzacționat ca acțiunile, în special cele riscante – și tocmai de ele investitorii se feresc.

Bitcoin încă își revine după o scădere semnificativă de la începutul anului, sub 40.000 de dolari, după un record de aproape 69.000 de dolari în noiembrie.

Din cauza modului în care criptomoneda s-a tranzacționat în tandem cu acțiunile, investitorii sunt mai mult decât oricând împărțiți dacă servește ca o acoperire solidă a inflației.

“Bitcoin a funcționat bine în trecut, dar tensiunile politice de la granița dintre Rusia și Ucraina au schimbat peisajul, deoarece sunt implicate SUA și Europa, iar investitorii nu se vor putea simți în largul lor până când situația nu se va stabiliza”, a declarat Yuga Hasegawa, expert la bursa japoneză Bitbank.

Prețul bitcoin este cu 10% în scădere în acest an, cu perspectiva creșterii ratelor dobânzilor de către Fed în martie, acțiunile tehnologice ar putea rămâne înghețate pentru o perioadă, notează CNBC. Asta ar însemna o “iarnă cripto”, care ar putea dura câteva luni în plus.

Bitcoin a experimentat o singură dată acest fenomen, în 2018,  când prețul său s-a prăbușit cu 80% față de maximul istoric de atunci. Dar există și alte amenințări.

DeFi, NFT, Metavers

Mai precis, se dezvoltă noi sectoare pe piața cripto și există posibilitatea să depășească bitcoin: finanțe descentralizate(DeFi), jetoane nefungibile(NFT) și metaversul lui Mark Zuckerberg, o lume virtuală super-conectată,  considerată viitorul internetului.

De exemplu, dobânda – și banii – în NFT-uri au crescut în 2021, a spus Rodrigo Vicuna, director financiar la Prime Trust.

Majoritatea oamenilor încă le văd doar ca artă digitală, un concept greu de înțeles pentru mulți, dar se uită și la alte utilizări potențiale pentru jetoanele nefungibile – un NFT al unui act de casă ar putea oferi un istoric al proprietății, în timp ce dosarele medicale NFT pot oferi pacienților o modalitate sigură de a partaja informații cu medicii.

De asemenea, DeFi devine o rampă care permite utilizatorilor să participe la împrumuturi și alte activități financiare folosind blockchain și să facă acest lucru fără intermediari. Din 2013 până în 2016, bitcoin a fost greu de cumpărat, și doar în ultimii ani companii precum Coinbase și Gemini au rezolvat problema.

“Metaversul este o ofensivă de marketing, în acest univers virtual criptomonedele vor fi inutile. Chiar dacă metaversul ajunge să devină viitorul internetului, de ce am dori să folosim bitcoin pentru a plăti acolo?”, susține Janet Murray, profesor de media digitală la Institutul de Tehnologie din Georgia.

Marea majoritate a banilor din ziua de azi se transferă digital. De altfel, metaversul și criptomonedele se aseamănă: promit construirea unui paradis descentralizat, dar cu tranzacții practic inutile –  haine, bunuri și terenuri virtuale.

Pentru Murray, “a vorbi despre idei pe care oamenii le găsesc confuze, așa cum fac jucătorii de pe piața cripto,  este o modalitate excelentă pentru un grup restrâns de a câștiga rapid bani și de a alimenta speculațiile de pe piața cripto, notoriu volatilă”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
239 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger