AcasăAfaceriBig Tech, prădătorul de vârf

Big Tech, prădătorul de vârf

Nimeni nu mai poate ignora impactul global pe care îl are dominația unei mâini de companii tehnologice precum Apple, Microsoft și Alphabet. Au strâns trilioane  de dolari și o  putere colosală. Sunt adevărate guverne din umbră.

Am pierdut mult mai mult ca indivizi, societăți și națiuni din cauza creșterii lor expansive.Acumularea de date și informații despre noi au redus guvernele la un rol secundar.

Am resimțit consecințele acestei realități, deoarece peisajele politice sunt bulversate într-o eră în care giganți corporativi de mărimea unor state pot acționa atât la nivel local, cât și global și în timp real – toate cu un singur scop, acela de a crește profitul.

Meta, compania mamă a Facebook, spune că are aproximativ 2 miliarde de utilizatori zilnici. 50 de milioane folosesc LinkedIn pentru a căuta noi locuri de muncă în fiecare săptămână.

Aproximativ 60.000 de angajați sunt necesari pentru a gestiona Meta, în timp ce zeci de milioane de persoane lucrează în sectorul public din China și SUA. Este ceva în neregulă cu matematica aici.

Forța de muncă și resursele de care dispun guvernele din întreaga lume sunt, în principal, potrivite doar pentru o altă epocă, înainte de apariția internetului, notează The National. Instituțiile publice care sunt responsabile pentru bunăstarea noastră, asigurând accesul la cele mai bune servicii, cum ar fi sănătatea și educația, nu mai sunt prădătorii de vârf.

Cum se poate guverna cu adevărat eficient atunci când guvernele din umbră funcționează cu o supraveghere redusă și politicienii sunt dependenți de ele pentru propriile operațiuni?

Nu se poate. Meta, Amazon, Apple și Microsoft au adăugat un munte de miliarde de dolari la capitalizarea lor bursieră în ultimul deceniu. Salariile, oportunitățile și nivelul general de trai din țările dezvoltate nu au ținut pasul cu creșterea marilor companii Big Tech.

Așteptarea că toate problemele pot fi rezolvate în timp prin strategii bazate pe profit este falsă. Modul în care câștigurile corporative ar putea fi afectate de creșterile ratei dobânzii, inflația și amenințarea unei recesiuni care se profilează poate părea cea mai urgentă preocupare pentru investitori în acest moment.

Cu toate acestea, un dezechilibru de putere în favoarea marilor firme de tehnologie și în detrimentul influenței guvernelor din întreaga lume, este problema cea mai presantă cu care ne confruntăm cu toții.

Giganții Big Tech nu reprezintă oamenii, indiferent câți dintre noi le-ar folosi serviciile. Tendințele corporatiste se transformă în monopol. Strategiile orientate spre profit mergeau mână în mână cu transformarea lumii într-un loc mai bun, dar vremurile s-au schimbat.

author avatar
Radu Jacotă
224 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger