AcasăAfaceriBig Tech intră în finanțe. Apple, rivalul băncilor tradiționale?

Big Tech intră în finanțe. Apple, rivalul băncilor tradiționale?

Apple are o acoperire globală și o încredere a consumatorilor mult  mai mare decât majoritatea băncilor. Este de mirare, atunci, că se transformă încet, dar sigur, într-o instituție financiară?

Chiar înainte de a lansa un cont de economii lider de piață, care plătește de 415 ori mai mult decât cea mai mică rată de la băncile vechi, precum Chase sau Bank of America, Apple avea deja propriul card de credit, capacitatea de împrumut peer-to-peer, aplicația Wallet și un serviciu “buy now, pay later”, care permite clienților cu portofele digitale să își achite cumpărăturile – fără dobândă – în rate.

Între timp, băncile au anunțat săptămâna trecută o pierdere de 60 de miliarde de dolari din cauza ieșirilor de depozite în primul trimestru, chiar în momentul în care Apple a anunțat noul său cont de economii.

Se poate discuta dacă un mariaj între Big Tech și marile bănci este un lucru bun pentru concurență. Dar, potrivit Financial Times, compania Apple pare să fie bine plasată pentru a rezolva unele dintre problemele care au afectat băncile tradiționale de ani de zile.

De fapt, finanțează împrumuturile în mare parte din propriul bilanț, care avea o sumă considerabilă de 165 de miliarde de dolari în numerar și titluri tranzacționabile în primul trimestru din acest an. Această proporție contrastează cu cea a majorității băncilor, care își desfășoară activitatea zilnică cu 90% sau mai mult de bani împrumutați.

Un alt avantaj pe care Apple îl are față de multe bănci tradiționale este marca sa. Se află frecvent în fruntea listelor corporatiste  „cele mai admirate”, în timp ce ar fi greu de găsit o bancă (cu excepția, poate, a JP Morgan) care să facă același lucru.

În plus, există o anumită intimitate a consumatorilor: studiile arată că este posibil ca oamenii să își atingă smartphone-ul de peste 2 600 de ori pe zi. Aceasta nu este o conexiune pe care o au intrând într-o sucursală bancară.

Încrederea, sau cel puțin percepția acesteia, este un lucru pe care Apple l-a comercializat în mod activ în efortul de a se distinge de companii precum Google sau Meta, care depind în mare măsură de publicitatea direcționată, sau de așa-numitul capitalism de supraveghere, pentru a se îmbogăți.

Apple nu încearcă să devină o bancă în sensul oficial, cu toate avantajele de salvare care merg cu ea. Pare o strategie înțeleaptă, având în vedere cum s-au descurcat alte companii de tehnologie atunci când au încercat să intre în afacerile financiare tradiționale. Meta, de exemplu, a petrecut ani de zile încercând să construiască un stablecoin garantat în dolari, Diem, înainte de a renunța în cele din urmă la proiect.

Dar faptul că acționează ca o bancă arată influența fintech, și a Big Tech în general. Poate grăbi exodul depozitelor din sectorul bancar tradițional în moduri care încep să submineze instituțiile financiare deja asediate.

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă
176 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri