AcasăAfaceriBig Tech, în cursa către 3000 de miliarde de dolari

Big Tech, în cursa către 3000 de miliarde de dolari

Cinci companii tehnologice valorează acum aproape 10 trilioane de dolari. Aceasta reprezintă aproape un sfert din capitalizarea de piață combinată de 41,8 trilioane de dolari a întregului indice bursier S&P 500.

Microsoft și Apple sunt evaluate la aproximativ 2,5 trilioane de dolari, în timp ce  Amazon valorează 1,7 trilioane. Producătorul de mașini electrice Tesla a depășit recent pragul de un trilion de dolari și de atunci a crescut la o capitalizare de piață de 1,25 trilioane de dolari.

Este posibil ca S&P 500 să aibă șase companii în valoare de cel puțin 1 trilion de dolari în același timp, dacă Facebook, redenumit Meta Platforms, continuă să crească. Meta are acum o evaluare de piață de aproximativ 930 de miliarde de dolari, notează CNN.

Dar, având în vedere puterea continuă a tehnologiei, este cu totul realist ca toate aceste șase companii să aibă în curând o valoare fiecare de cel puțin 2 trilioane de dolari, dacă nu mai mult. La urma urmei, Microsoft și Apple bat la ușa a 3 trilioane de dolari.

Și alți actori BigTech, cum ar fi producătorul de cipuri Nvidia(Statele Unite) și Tencent(China) se apropie mai mult de marca de evaluare a pieței de un trilion de dolari.

Pare aproape de neînțeles că atât de multe companii ar putea merita atât de mult. Dar creșterea câștigurilor pentru multe dintre ele continuă să fie puternică, iar asta împinge prețurile mai sus.

Companiile Big Tech au generat profituri uriașe pe piața bursieră din primăvara anului 2020, deoarece au demonstrat că încă pot câștiga miliarde de dolari în timpul unei pandemii.

Cu toate acestea, nu există nicio garanție că Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet și chiar Tesla vor rămâne în top.

Acțiunile  lor  sunt foarte sensibile la schimbările ratelor dobânzilor, pe care băncile centrale iau în considerare să le facă pentru a reduce inflația.

Pot apărea companii și tehnologii mai noi care ar putea face ca lista celor mai valoroase firme din lume să arate mult diferit la începutul anilor 2040 față de 2021.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
127 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger