AcasăAfaceriBig Tech: de ce nu intră în colaps o industrie care și-a...

Big Tech: de ce nu intră în colaps o industrie care și-a alungat angajații

Peste 300.000 de locuri de muncă au fost șterse din industria tehnologică americană. Cu toate acestea, firmele continuă să facă angajări în domeniile pe care le consideră esențiale.

Posturile contractuale sunt încă plătite cu 120 de dolari pe oră. Industria nu s-a mai confruntat cu reduceri atât de profunde de la spargerea bulei dot-com, dar giganții Big Tech nu par să simtă o criză, spune Linda Lutton, care recrutează pentru companiile din sector din 1987.

Acest sector reprezintă aproximativ 6% din produsul intern brut al SUA și o proporție similară de locuri de muncă din întreaga țară. Salariul mediu în tehnologie este aproape dublu față de cel al unui lucrător tipic.

Nu există nicio îndoială că Big Tech se află sub presiune. În ultimele două săptămâni, Meta Platforms a anunțat că a redus încă 10.000 de locuri de muncă și a eliminat 5.000 de posturi vacante, Amazon a concediat încă 9.000 de angajați, iar site-ul de căutare de locuri de muncă Indeed a redus 2.200 de posturi.Prăbușirea din această lună a Silicon Valley Bank, care deservea aproximativ jumătate din toate start-up-urile din America, cu siguranță nu va ajuta.

Însă nu este o industrie aflată în stare de colaps. Mai degrabă își planifică o pauză,  după trei ani de angajări susținute care au adăugat peste 600.000 de lucrători, adică o  ocupare totală a forței de muncă la un nivel record de 9,16 milioane de joburi în 2022.

Chiar și după luarea în calcul a sutelor de mii de angajați afectați de concedierile pe scară largă care au început la jumătatea anului trecut, numărul total de locuri de muncă în domeniul tehnologiei rămâne cu aproximativ 7% peste nivelul de dinaintea pandemiei, potrivit CompTIA.

Cu o recesiune iminentă, marile companii de tehnologie își reduc activitatea în domenii pe care nu le mai consideră prioritare. Dar, de asemenea, își dublează resursele considerate esențiale pentru misiune, cum ar fi inteligența artificială, ingineria și dezvoltarea de software.

Recrutorii care ajută companiile să își ocupe posturile vacante spun că împingerea spre noi frontiere, împreună cu nevoia de a menține infrastructura existentă, continuă să alimenteze cererea pentru posturi cheie, afectând în același timp puternic departamente precum resursele umane și vânzările.

Această imagine oarecum nuanțată ar putea explica de ce rata șomajului în acest sector a rămas relativ scăzută: 2,2% în februarie. Mai mică decât rata de 3,6% în întreaga economie americană – care este la rândul ei aproape de cea mai mică din 1969.

Steve Witmer, care recrutează pentru start-up-ul software ServiceBell din San Diego, a declarat pentru The National că a fost „șocat” când un manager care tocmai fusese concediat de Netflix l-a abordat pentru un post de contractor pe termen scurt, plătit cu 120 de dolari pe oră. Candidatul câștiga anterior cel puțin 350.000 de dolari pe an.

Will McNeil, care a cofondat în 2018, la Chicago, job board-ul Black Tech Jobs, se așteaptă la o anumită înăsprire a planurilor de angajare, dar  vede în continuare o mulțime de oportunități de angajare.”Dacă tastați “inginer software” în LinkedIn, încă apar mii de locuri de muncă. Tehnologia va reveni”.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
247 afisari

1 COMENTARIU

  1. ” o industrie care și-a alungat angajații ”

    se numeste ” disiminare „,
    au imprastiat agenti patogeni in organismul social
    in scop de metastazare ideologica

    acum 2 ani 2 it.isti discutau intre ei
    (e mult spus,la 20 de ani nu se discuta….)
    cum sa fortzeze PROFESORII
    sa se inregistreze(!!!!!!!) pe o plaftorma de invatzare digitala
    (maxtor era in spatele lor
    i-ar fi batuit cu lantzu de la drujba)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger