Statele G20 au convenit asupra taxării multinaționalelor cu un impozit pe proft de minimum 15%, dar Franța, în special, cere mai mult.
“Țările ar trebui să poată impozita 25% din profiturile marilor multinaționale, indiferent de locul în care câștigă”, a declarat ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire.
Miniștrii de finanțe ai țărilor G20 au aprobat sâmbătă reforma impozitării marilor companii, urmărind să se pună capăt paradisurilor fiscale și deschizând astfel calea unui big bang fiscal care ar trebui să vadă lumina zilei în 2023.
Acordul a stârnit un cor de reacții entuziaste, de la secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, care a cerut lumii „să acționeze rapid pentru a finaliza” reforma, către comisarul economic european Paolo Gentiloni, care a vorbit despre o „victorie pentru echitatea fiscală”.
Pe lângă Franța, alți membri ai G20 – Germania și SUA – militează pentru o rată de impozitare de peste 15%. De asemenea, “țările în curs de dezvoltare, precum Brazilia, au făcut presiuni pentru o cotă mai mare(30%)”, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, citat de Reuters. Bruno Le Maire a indicat că 25% ar fi un “compromis bun” față de care guvernele nu s-ar opune.
Regulile, care urmează să fie finalizate la un summit de la Roma din octombrie, ar permite țărilor să impoziteze 20-30% din profitul excesiv al unei mari multinaționale – definit ca profit care depășește 10% din venituri.
139 de state ale grupului de lucru al Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au subscris instituirii unui impozit minim de 15%, dar 8 ( între care Irlanda, Estonia și Ungaria) vor trebui să fie convinse să o facă.
Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.