Cauta

Biden a desfăcut borcanul cu miere. Începe exodul companiilor europene către SUA?

Legea de reducere a inflației, adoptată  în vară de Congresul SUA, a alocat 369 de miliarde de dolari pentru energie curată și proiecte legate de climă, provocând o serie de plângeri din partea guvernelor UE care susțin că încalcă regulile comerciale și denaturează concurența. Dar efectele sunt mai nuanțate.

Liderii de afaceri și emisarul american pentru climă, John Kerry, susțin că, în loc să aștepte concesii majore din partea SUA, UE și alți parteneri trebuie să ia măsuri urgente pentru a face mai atractive propriile condiții de investiții ecologice. Mesajul s-a auzit peste Atlantic.

Printre companiile europene care elaborează deja planuri pentru a stimula cheltuielile din SUA se numără BMW, grupul energetic italian Enel și grupul norvegian de baterii Freyr, potrivit Finacial Times.

„Problema de bază este că SUA au creat un argument de afaceri pentru investiții în tehnologii verzi”, a declarat Luisa Santos de la BusinessEurope, un grup de lobby cu sediul la Bruxelles. UE se confruntă cu reglementări mai complexe și costuri mai mari ale energiei, ceea ce „este un stimulent foarte substanțial pentru a merge în SUA”.

Legea de reducere a inflației(IRA) recompensează companiile pentru stabilirea în SUA și pentru reorganizarea lanțurilor de aprovizionare care să fie situate pe pământ american, reducând în același timp depedența de China.

Speranța, spune Paul Bledsoe, un fost consilier pe probleme climatice al Casei Albe, este că stimulentele fiscale vor „dezlănțui trilioane de dolari în noi investiții în sectorul privat”.

BMW a anunțat la sfârșitul anului trecut o investiție de aproape 2 miliarde de dolari în Carolina de Sud, în contextul în care își extinde uzina existentă și construiește o fabrică suplimentară de baterii în apropiere.

Freyr a anunțat o investiție inițială de capital de 1,7 miliarde de dolari în Georgia. Enel va construi o fabrică de celule și panouri solare fotovoltaice în SUA.

De la adoptarea IRA, cel puțin 20 de fabrici de producție de energie curată –  noi sau extinse au fost anunțate în SUA, potrivit American Clean Power Association.

Oficialii UE se așteaptă la unele concesii din partea SUA în ceea ce privește vehiculele electrice și bateriile, dar acceptă că orientarea generală a regimului american nu se va schimba.

 

Ultimele stiri

  • Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni
  • Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)
  • Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!
  • Veşti proaste pentru bugetarii obişnuiţi să primească vouchere de vacanţă. De ce trebuie să se bucure cât mai mult de ele în 2024
  • Alimentul de bază care a atins un preţ exorbitant la raft, cel mai mare din ultimii 15 ani. De ce s-a ajuns în această situaţie
  • ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti
  • Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic
  • Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici
  • Motivele pentru care Volodimir Zelenski nici nu vrea să audă de un armistiţiu cu Rusia pe durata Jocurilor Olimpice 2024
  • Horoscop – sâmbătă, 18 mai 2024. Nativii care trebuie să pună piciorul în prag şi să pretindă mai mult respect
  • Exit mobile version