AcasăAfaceriBiden a desfăcut borcanul cu miere. Începe exodul companiilor europene către SUA?

Biden a desfăcut borcanul cu miere. Începe exodul companiilor europene către SUA?

Legea de reducere a inflației, adoptată  în vară de Congresul SUA, a alocat 369 de miliarde de dolari pentru energie curată și proiecte legate de climă, provocând o serie de plângeri din partea guvernelor UE care susțin că încalcă regulile comerciale și denaturează concurența. Dar efectele sunt mai nuanțate.

Liderii de afaceri și emisarul american pentru climă, John Kerry, susțin că, în loc să aștepte concesii majore din partea SUA, UE și alți parteneri trebuie să ia măsuri urgente pentru a face mai atractive propriile condiții de investiții ecologice. Mesajul s-a auzit peste Atlantic.

Printre companiile europene care elaborează deja planuri pentru a stimula cheltuielile din SUA se numără BMW, grupul energetic italian Enel și grupul norvegian de baterii Freyr, potrivit Finacial Times.

„Problema de bază este că SUA au creat un argument de afaceri pentru investiții în tehnologii verzi”, a declarat Luisa Santos de la BusinessEurope, un grup de lobby cu sediul la Bruxelles. UE se confruntă cu reglementări mai complexe și costuri mai mari ale energiei, ceea ce „este un stimulent foarte substanțial pentru a merge în SUA”.

Legea de reducere a inflației(IRA) recompensează companiile pentru stabilirea în SUA și pentru reorganizarea lanțurilor de aprovizionare care să fie situate pe pământ american, reducând în același timp depedența de China.

Speranța, spune Paul Bledsoe, un fost consilier pe probleme climatice al Casei Albe, este că stimulentele fiscale vor „dezlănțui trilioane de dolari în noi investiții în sectorul privat”.

BMW a anunțat la sfârșitul anului trecut o investiție de aproape 2 miliarde de dolari în Carolina de Sud, în contextul în care își extinde uzina existentă și construiește o fabrică suplimentară de baterii în apropiere.

Freyr a anunțat o investiție inițială de capital de 1,7 miliarde de dolari în Georgia. Enel va construi o fabrică de celule și panouri solare fotovoltaice în SUA.

De la adoptarea IRA, cel puțin 20 de fabrici de producție de energie curată –  noi sau extinse au fost anunțate în SUA, potrivit American Clean Power Association.

Oficialii UE se așteaptă la unele concesii din partea SUA în ceea ce privește vehiculele electrice și bateriile, dar acceptă că orientarea generală a regimului american nu se va schimba.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
748 afisari

6 COMENTARII

  1. „Începe exodul companiilor europene către SUA?”
    Si ce sa faca aceste companii in SUA? Ca SUA si-a mutat toata productia prin China, Taiwan, Mexic, etc. Ce dracu sa faca europenii acolo?

  2. Societatea financiară specializată în toate domeniile de împrumut.
    Vă punem la dispoziție oferte adaptate la toate nevoile dumneavoastră de finanțare cu un credit personal și investim în proiectele dumneavoastră majore.
    Aceasta este rezervată companiilor și persoanelor serioase care caută un împrumut pentru a-și finanța proiectele.
    Oferim împrumuturi persoanelor fizice: credite de consum, credite pentru locuințe, achiziții de credite, achiziții de datorii pentru a consolida toate datoriile într-un singur împrumut, împrumuturi școlare pentru studenți, împrumuturi auto.
    Vă însoțim în finanțarea proiectelor dumneavoastră, cum ar fi construcția casei, a birourilor, a afacerii dumneavoastră sau a unui proiect care necesită finanțare externă.
    Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații despre oferta de a fi mulțumit: Email: poulaintherese4@gmail.com

  3. America este varza are datorii de 31 de trilioane de dolari si este la un pas de razboi civil peste 130 de crime pe zii ,God bless Russia and the best president Putin

  4. AMERICA E VARZA !,DACA IN CONFRUNTAREA CU CHINA MAI INTAII A AMENINTAT UE !,A GENERAT RAZBOIUL DIN UCRAINA !,A GENERAT CRIZA ENERGETICA CU GANDUL DE A FALIMENTA CAT MAI MULTE COMPANII EUROPENE ,AZI ZVARE CU $ SI PROMISIUNI <CU MOMEI DESARTE PENTRU A ATRAGE INVESTITII DIN EUROPA !,
    PROSTII VOR MUSCA DIN MARUL OTRAVIT AL AMERICII ,DE CONFRUNTAREA CU CHINA NU VOR SCAPA AMERICANII ,
    SFARSITUL HEGEMONIEI AMERICANE E APROAPE.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger