AcasăAfaceriBCE, prinsă pe picior greșit: inflația din zona euro atinge un nivel...

BCE, prinsă pe picior greșit: inflația din zona euro atinge un nivel record

Inflația din zona euro a surprins piețele miercuri, atingând un nou record și strângând și mai multă presiune asupra Băncii Centrale Europene pentru a acționa.

Costul vieții pentru cele 16 națiuni care împart moneda unică a crescut la 5,1% în ianuarie, în ciuda așteptărilor pentru o scădere bruscă la 4,4%. Cifra din decembrie ajunsese la 5,0%.

Consiliul guvernatorilor BCE se întrunește săptămâna aceasta, iar concluziile urmează să fie anunțate joi după-amiază. Banca centrală a zonei euro urmează să se concentreze asupra inflației, riscurilor geopolitice, creșterii recente a randamentelor obligațiunilor și implicațiilor acestora asupra condițiilor de finanțare.

O altă întrebare cheie va fi modul în care politica monetară independentă poate fi stabilită în regiune, într-un moment în care bănci precum Rezerva Federală a SUA intră într-un ciclu de înăsprire  forțată.

Piața va urmări dacă președintele BCE, Christine Lagarde, va aduce modificări la declarațiile anterioare conform cărora o creștere a ratei dobânzii este „foarte puțin probabilă” în 2022. Sau dacă va exista o modificare în evaluarea băncii cu privire la natura „tranzitorie” a vârfului actual al inflației.

Un alt punct important pe ordinea de zi va fi criza dintre Rusia și Ucraina, inclusiv eventualele implicații economice ale unei instabilități energetice a Europei pe termen lung.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
171 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger