AcasăAfaceriBătălia pentru cipuri. Vor fi câștigători?

Bătălia pentru cipuri. Vor fi câștigători?

O industrie cu jucători cheie aflați în războiul tehnologiilor

Statele Unite au eliminat 27 de companii chineze de pe o listă întocmită de Biroul pentru Industrie și Securitate din cadrul Departamentului de Comerț.

Potrivit Modern Diplomacy,  această listă include companii pentru care agenția nu poate verifica informațiile privind tranzacțiile lor și ale căror exporturi din SUA sunt restricționate într-un fel sau altul.

În timp ce Ministerul chinez de Externe a salutat această mișcare, baza politicii tehnologice americane față de China rămâne neschimbată. Fragmentarea regională a industriei semiconductoarelor nu va face decât să crească în timp. Și va duce la o încetinire a creșterii capacităților tehnologice pentru toate părțile.

Jucători cheie

Semiconductorii formează coloana vertebrală a tuturor produselor electronice moderne. Din punct de vedere istoric, această industrie  a evoluat în Statele Unite la mijlocul anilor 1950.

Acolo a fost inventat și produs primul circuit integrat funcțional. Până la jumătatea anilor 1980,  Silicon Valley și-a păstrat poziția de lider mondial incontestabil: ponderea în producția mondială de semiconductori a depășit 50%.

Treptat , sub influența globalizării și a diviziunii internaționale a muncii, precum și odată cu creșterea complexității tehnologice a circuitelor semiconductoarelor, lanțul de producție s-a prelungit, ajungând să fie dispersat în diferite țări. La mijlocul deceniului 80, Japonia a preluat unele dintre procesele de producție.

Ulterior, Taiwanul și-a asigurat o poziție puternică în producția finală de masă, În cele din urmă, în anii 2000, Olanda devenit un lider absolut – și mai târziu un monopol – în producția de echipamente avansate necesare pentru litografia circuitelor semiconductoare pe o placă de siliciu.

Prin urmare, lanțul de producție actual poate implica mii de furnizori răspândiți în întreaga lume, mulți dintre ei fiind monopoliști absoluți pe piață.

De exemplu, companii cu sediul în SUA, cum ar fi Cadence Design și Synopsis, controlează 90% din piața instrumentelor de automatizare a proiectării electronice (EDA Tools), esențiale în etapa inițială de proiectare a microcipurilor. ASML, cu sediul în Olanda, este singurul furnizor mondial de echipamente pentru litografie în ultraviolete(EUV).

Compania japoneză Tokyo Electron furnizează echipamente de ultimă generație pentru gravarea cu plasmă, un proces necesar pentru îndepărtarea straturilor de material de pe suprafața plachetei după litografie.

În cele din urmă, companiile taiwaneze reprezintă peste 50% din întreaga piață finală globală a semiconductorilor, precum și peste 90% din piața cipurilor avansate realizate în procesul de 10 nm și mai jos.

Producătorii sud-coreeni controlează până la 64% din producția globală de cipuri de memorie dinamică cu acces aleatoriu (DRAM).

Importanța Chinei

În primul rând, țara este cel mai mare consumator de cipuri din lume, deoarece domină producția globală de produse electronice, cu o tremie.

În 2022, semiconductori în valoare de 573,5 miliarde de dolari au fost produși  la nivel global, China reprezentând 53,7% din toate vânzările acestor produse. Este firesc ca producătorii globali de cipuri să fi căutat să localizeze producția mai aproape de piețele lor. Astfel, atât cel mai mare producător contractual din Taiwan, TSMC, cât și SK Hynix și Samsung din Coreea de Sud au  propriile lor unități de producție în China.

Războiul tehnologiilor

În politica sa tehnologică, America a început să se concentreze simultan pe două fronturi: în primul rând, restricționarea pe cât posibil a accesului Chinei la tehnologiile avansate, iar în al doilea rând, intensificarea sprijinului guvernamental pentru propriile inovații și încurajarea repatrierii capacității de producție pe teritoriul american.

Washingtonul înțelege că semiconductorii stau la baza atât a dezvoltării tehnologiilor civile (și, prin urmare, a creșterii economice), cât și a dezvoltării de sisteme de armament moderne, adică asigurarea intereselor de apărare națională.

Industria semiconductoarelor este una dintre cele mai dispersate industrii globale. Nicio țară nu deține în prezent întreaga gamă de lanțuri de producție necesare pentru fabricarea produselor semiconductoare finite.

China, ca cea mai mare piata de semiconductori si sursa de materii prime esentiale pentru producerea acestora, joaca un rol important in lanturile globale de aprovizionare.

Pe măsură ce capabilitățile tehnologice chineze evoluează în continuare, va deveni din ce în ce mai dificil pentru SUA să păstreze echilibrul corect.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
234 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger