AcasăAfaceriBarilul de țiței va urca la 100 de dolari! Oferta nu se...

Barilul de țiței va urca la 100 de dolari! Oferta nu se potrivește cu cererea

În timp ce blocajele Covid-19 au cuprins lumea în 2020, Bernard Looney –  directorul general al British Petroleum –  făcut o recunoaștere surprinzătoare:  susținea că cererea de petrol s-ar putea să nu mai revină niciodată la vârful de dinaintea pandemiei. Dar, recent, și-a schimbat părerea.

După ce a anunțat planuri ambițioase de reducere a emisiilor, BP, unul dintre cei mai mari producători de țiței din lume, investește acum mai mulți bani în combustibili fosili.

Consumul de petrol se îndreaptă spre un record în 2023, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, care oferă consultanță marilor economii. Oferta – zdruncinată de invazia Rusiei în Ucraina, de încetinirea creșterii de șisturi din SUA și de investițiile slabe în producție – nu poate ține pasul cu cererea.

Totul se reduce la China

China, al doilea mare consumator de petrol din lume,  îl cumpără  după ce și-a inversat politicile zero-Covid. Pe fondul unei oferte restrânse, creșterea cererii i-a făcut pe toți, de la Goldman Sachs Group  la Vitol Group, o putere comercială, să prezică o revenire la 100 de dolari pe baril în cursul acestui an.

„Cererea din partea Chinei este foarte puternică”, a avertiza Amin Nasser, directorul general al Saudi Aramco – cea mai mare companie petrolieră din lume – într-un interviu acordat pe 1 martie la Riyadh.Până în a doua jumătate a anului, spun analiștii, piața se va confrunta cu o penurie – un scenariu care va plana asupra liderilor din industrie care se vor întâlni în această săptămână la Houston pentru CERAWeek by S&P Global, o importantă conferință anuală pe teme energetice.

Ce arată criza iminentă: chiar dacă lumea adoptă surse de energie mai puțin poluante, setea de petrol este greu de potolit. În timp ce reducerea ofertei a fost un avantaj pentru producătorii de țiței și pentru investitorii lor, afectează consumatorii și complică eforturile băncilor centrale de a controla inflația.

„Părerea mea, pe scurt, este că poate oamenii subestimează cererea și supraestimează producția americană”, a declarat Saad Rahim, economist-șef la traderul Trafigura Group.

Economia Chinei este în revenire, ceea ce stimulează cererea de petrol. Industria prelucrătoare a înregistrat în ianuarie cea mai mare îmbunătățire din ultimii zece ani, activitatea din sectorul serviciilor este în creștere, iar piața imobiliară se stabilizează. Consumul de petrol chinezesc este pe cale să atingă un nivel record în acest an.

Nu este vorba doar de China. India și alte țări din regiunea Asia-Pacific consumă mai mult petrol odată cu redeschiderea frontierelor, contribuind la creșterea cererii globale la un nivel record de 101,9 milioane de barili pe zi și putând duce la un deficit al pieței în a doua jumătate a anului, potrivit AIE.

Traficul aerian se redresează, ceea ce stimulează consumul de combustibil pentru avioane. Și apetitul pentru țiței în SUA și Europa și-a revenit, de asemenea.

Redresarea economiei Chinei va fi unul dintre „motoarele care vor impulsiona cererea în viitor”, susține Christopher Bake, membru al comitetului executiv al Vitol.

Deși exporturile de petrol ale Rusiei pe cale maritimă au rămas rezistente luna trecută, observatorii pieței sunt în căutarea unor semne de perturbare după ce Uniunea Europeană și majoritatea națiunilor din Grupul celor șapte au interzis importurile de petrol și combustibil rusesc.Livrările Rusiei sunt amenințate deoarece India, un cumpărător de top, se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea bancherilor pentru a demonstra că încărcăturile sale respectă plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de G7.

SUA nu ajută

Între timp, OPEC nu se abate de la obiectivele de reducere a producției pe care le-a stabilit în octombrie. Vor rămâne neschimbate pentru restul anului, a subliniat ministrul energiei din Arabia Saudită, prințul Abdulaziz bin Salman.

Iar americanii nu vin în ajutor. Producția din bazinele de șisturi crește într-un ritm mai lent, pe măsură ce producătorii rămân fără zone de foraj. Producția SUA a căzut la începutul pandemiei și este încă cu aproximativ 800.000 de barili pe zi sub nivelul record de 13,1 milioane de barili atins la începutul anului 2020. În acest an, creșterea va fi probabil de aproximativ 560.000 de barili pe zi, conform datelor firmei de cercetare Enverus.

Țițeiul Brent, referința globală, s-a tranzacționat vineri aproape de 85 de dolari pe baril. Chiar și așa, analiștii estimează că prețurile vor avansa în a doua jumătate a anului, mulți dintre ei prezicând o revenire la niveluri de trei cifre pentru prima dată din august.

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.042 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger