AcasăAfaceriBani să iasă: gigantul mondial al luxului adoptă trendul după care se...

Bani să iasă: gigantul mondial al luxului adoptă trendul după care se ghidează toate marile companii

Cel mai mare producător de bunuri de lux a devenit unul dintre favoriții managerilor de fonduri care se prezintă ca promotori ai obiectivelor ESG: Environmental, Social, Governance.

Peste 1.200 de fonduri ESG dețin în prezent acțiuni ale LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Alte aproximativ 500 sunt expuse indirect la gigantul condus de miliardarul francez Bernard Arnault. Acest lucru plasează LVMH cu mult înaintea unor nume ecologice mai tradiționale, precum Vestas Wind Systems  și Tesla  pe lista acțiunilor ESG preferate.

O afacere de miliarde de dolari

Fondurile, care pretind fie că „promovează” principiile de mediu, sociale și de bună guvernanță, fie că fac din ESG un „obiectiv” direct, fie că pur și simplu își pun ESG în nume, au acumulat o participație combinată a LVMH în valoare de peste 17 miliarde de dolari!

Creșterea valorii companiei cu 190% de la începutul pandemiei a ajutat ESG să treacă peste un an 2022 dificil, în care strategia a cedat în fața unei inflații ridicate, a creșterii ratelor dobânzilor, a unei crize energetice și a unei prăbușiri a acțiunilor tehnologice.

Managerul de active cu cea mai mare expunere la LVMH prin intermediul fondurilor ESG este Credit Agricole SA, cu o investiție de aproximativ 1,7 miliarde de dolari.

O mare parte din această sumă se face prin intermediul fondurilor care, conform normelor Uniunii Europene, „promovează” ESG, cunoscute sub numele de articolul 8.

Fabio Di Giansante, șeful departamentului de acțiuni europene cu capitalizare mare de la Amundi, care este deținut de Credit Agricole, spune că, atunci când vine vorba de considerente de mediu, LVMH este „în fața colegilor”.

LVMH a făcut referire la includerea sa din acest an în lista Sustainalytics a companiilor cu cele mai bune evaluări ESG, care analizează toate cele trei indicii E, S și G. De asemenea, compania a fost inclusă într-o serie de indici sustenabili, inclusiv S&P Global ESG și Moody’s ESG.

Acțiunile de lux, preferatele investitorilor

„Acțiunile de lux sunt preferatele investitorilor în acest moment”, a declarat Gilles Guibout, manager de portofoliu la Axa Investment Managers. „Și pentru că sunt eligibile pentru fondurile ESG, în mod logic beneficiază de profilul lor de creștere defensivă, în timp ce evaluările nu sunt atât de scumpe.”

În acest an, fondurile ESG din Europa au avut un randament mediu de aproximativ 10%, în timp ce indicele Stoxx Europe 600 a crescut cu aproximativ 6%.

Fondurile ESG care își construiesc expunerea la sectorul de lux își depășesc, de asemenea, indicii de referință. Fondul Palatine Europe Sustainable Employment numără LVMH ca fiind cea mai mare participație a sa. Fondul Candriam Sustainable Equity EMU menține LVMH în primele patru dețineri, alături de ASML Holding NV, KBC Group NV și L’Oreal SA. Amundi MSCI Europe Climate Transition, care are în topul deținerilor LVMH, a crescut cu 11% în acest an.

Săracii cu săracii, bogații cu bogații

LVMH, care în aprilie a testat o evaluare de piață de jumătate de trilion de dolari, și-a văzut luna trecută acțiunile scăzând de la un nivel record. Analiștii de la Bank of America Corp au declarat că declinul a oferit o oportunitate de a adăuga expunere la acțiunile de lux. Iar recenta decizie a LVMH de a majora prețurile se numără printre măsurile considerate a susține vânzările în acest an.

Aceste creșteri de prețuri vor face ca produsele LVMH să fie și mai puțin accesibile pentru cumpărătorii obișnuiți într-o lume din ce în ce mai mult modelată de un decalaj mare între bogați și săraci.

Nivelul actual de inegalitate a bogăției și a veniturilor este „extrem”, cei mai bogați 10% deținând de aproximativ 190 de ori mai mult decât cei mai săraci 50% din populația globală, potrivit Fondului Monetar Internațional. Dar mai are importanță? Săracii cu săracii, bogații cu bogații. Plus ESG.

author avatar
Radu Jacotă
708 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri