În mai mult de cinci ani de când lumea a fost de acord să limiteze temperaturile de încălzire(Acordul de la Paris), băncile mondiale au vărsat peste 3,6 trilioane de dolari în combustibili fosili.
Această Epocă de Aur a finanțării producătorilor de petrol, gaze și cărbune este pe cale să ia sfârșit.
Obligațiunile verzi și împrumuturile din sectorul bancar global depășesc valoarea finanțării fosile până în acest an, o inversare fără precedent de la încheierea Acordului la sfârșitul anului 2015.
Datele Bloomberg care acoperă aproape 140 de instituții de servicii financiare din întreaga lume arată cel puțin obligațiuni și împrumuturi de 203 miliarde de dolari pentru proiecte regenerabile și alte întreprinderi ecologice până în 14 mai, comparativ cu 189 miliarde pentru întreprinderile axate pe hidrocarburi.
Luând taxe pentru subscrierea combustibililor fosili, băncile păreau să acorde prioritate profiturilor pe termen scurt față de obiectivele climatice.
Finanțatori și clienți “murdari”
JPMorgan Chase a ocupat poziția de principal finanțator al companiilor energetice, după ce a contribuit la extinderea a peste 256 miliarde dolari de obligațiuni și împrumuturi de la începutul anului 2016 în schimbul unor comisioane de aproximativ 900 milioane dolari. Citigroup , Bank of America și Wells Fargo sunt următorii mari consilieri pentru emitenții corporativi, pe baza comisioanelor câștigate.
Pandemie, țiței, datorii
Cele mai mari companii petroliere occidentale – Exxon Mobil, Chevron, BP, Royal Dutch Shell, Total, Eni și Equinor – au emis datorii de 13 miliarde de dolari în 2021, în scădere de la 60 de miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut.
În primele etape ale pandemiei, aceste companii au vândut obligațiuni pentru a spori lichiditatea, deoarece prețurile petrolului au scăzut sub 20 de dolari pe baril.
Biden și JP Morgan dau tonul schimbării
Fiind cea mai mare bancă din SUA, JPMorgan vrea să se alăture acum politicilor climatice. În 2021, “jupânul” de pe Wall Street a contribuit la mai multe subscrieri pentru obligațiuni verzi și împrumuturi decât finanțarea acordată pentru companiile de combustibili.
Această inversare în mai puțin de jumătate de an ar putea reflecta, de asemenea, o scădere temporară a nevoilor de finanțare din partea industriei energetice.
Alegerea luiJoe Biden a dus la o concentrare mai mare asupra problemelor climatice decât era de așteptat.
Băncile se îndreaptă spre ecoul acestor angajamente globale: JPMorgan, Citigroup și Bank of America conduc un grup de bănci americane care s-au angajat să faciliteze cel puțin 4 trilioane de dolari în acorduri durabile și prietenoase climatului în următorul deceniu.
Care sunt sumele necesare pentru finanțarea tranziției către un viitor cu emisii reduse de carbon? Analiștii de la S&P Global citează estimări de 3 trilioane USD în investiții anuale dacă lumea speră să limiteze încălzirea la 2 grade Celsius până în 2050, așa cum este stabilit în Acordul de la Paris.