AcasăAfaceriBăncile americane nu rezistă tentației criptomonedelor

Băncile americane nu rezistă tentației criptomonedelor

Marile instituții financiare, cum ar fi JP Morgan sau Bank of America,  reticente în a se confrunta cu Bitcoin, ar putea să se răzgândească dacă adoptarea tranzacțiilor cu criptomonede se dovedește a avea succes pentru băncile mai mici.

Interesul tot mai mare a băncilor americane privind accesul la cripto-active  este explicat de succesul unor platforme de schimb precum Robinhood sau Coinbase. Suma de bani depusă în conturile acestor platforme este uluitoare. Aproximativ 9,5 milioane de americani au tranzacționat criptomonede pe platforma Robinhood de la începutul anului, iar veniturile Coinbase înregistrate în primul trimestru din 2021 se ridică la 765 milioane dolari.

Iar băncile “vor o bucată din plăcintă”, spune Yan Zhao, președintele New York Digital Investment Group (NYDIG), o firmă care oferă servicii financiare dedicate Bitcoin. A colaborat cu grupul global de soluții tehnologice bancare Fidelity National Information Service (FIS) pentru a crea și a oferi îndrumări băncilor americane care doresc să ofere servicii de schimb de criptomondede  direct clienților lor.

Un cadru legislativ favorabil

Bitcoin este legal în Statele Unite și este recunoscut ca un activ digital care poate fi utilizat pentru achiziționarea de bunuri și servicii. Țara are unul dintre cele mai dezvoltate ecosisteme  criptografice din lume.

Diferite instituții guvernamentale nu au toate aceleași definiții a ceea ce privește o criptomonedă, acest lucru a cauzat probleme juridice în trecut. Dar legislația federală pentru eliminarea barierelor în calea inovației este în curs de elaborare. Va construi o punte între diferitele instituții și actori din sector pentru a armoniza legile în jurul monedelor virtuale. Băncile mari de investiții precum Goldman Sachs sau Morgan Stanley au anunțat deja accesul la fondurile de investiții Bitcoin.

Europa, mai prudentă

Majoritatea băncilor europene sunt încă prudente în ceea ce privește adoptarea soluțiilor de schimb de criptomonede pentru consumatori.

Teama de instabilitatea acestor active și de riscurile fraudelor fiscale persistă, deși o nouă directivă a Uniunii Europene împotriva spălării banilor impunea platformelor comerciale să se înregistreze în țările membre și să stabilească cerințe de securitate și transparență. Totul nu este încă perfect, dar regulile stricte și clare pentru evitarea fraudei ar trebui să reconcilieze treptat instituțiile bancare tradiționale cu schimbul de cripto-active.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
165 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger