AcasăAfaceriBănci și fintech-uri: concurență până la moarte?

Bănci și fintech-uri: concurență până la moarte?

Băncile din România, luate la control! Investigație legată de o înțelegere privind fixarea dobânzilor

Finanțele sunt în plină expansiune, odată cu proliferarea fintech-urilor, aceste start-up-uri care, datorită celor mai avansate tehnologii și agilității lor, preiau cote de piață de la bănci și își reduc marjele pe activitățile lor principale: plăți, investiții și finanțare. Până la jumătatea anului 2021, existau aproximativ 10.000 de fintech-uri în întreaga lume.

Este vorba în special de platforme de finanțare participativă („crowdfunding”), pentru tranzacții în criptomonede, emisiuni Initial Coin Offering(ICO), ce permit utilizatorilor să scape de costurile intermedierii bancare.

În măsura în care este dificil de câștigat pe toate fronturile în același timp, acest avantaj este „compensat” de faptul că riscurile asupra fintech-urilor, mai puțin reglementate și supravegheate decât băncile, sunt susceptibile de a fi crescute prin comparație cu sistemul bancar.

“Relațiile dintre bănci și fintech-uri sunt complexe, deoarece decurg dintr-un echilibru instabil între concurență și cooperare”, spune Christian de Boissieu, profesor de economie la Universitatea Sorbona.

Problema open banking-ului

Este o bună ilustrare a instabilității actualului echilibru. Open banking-ul, organizat în Europa prin directiva DSP2 din 2015, care a intrat în vigoare în 2018, permite acordul clienților și partajarea datelor individuale între operatorii financiari.

Această partajare poate viza doar conturile curente, nu cele de economii. Chiar dacă condițiile de partajare sunt stricte, există un stimul suplimentar pentru concurență, deoarece accesul la „date” devine central în strategia și performanța tuturor operatorilor financiari.

Răspunsul băncilor la fintech-uri este adesea crearea de “neo-bănci”, filiale ale unor mari grupuri. Ca și în cazul fintech-urilor, bilanțul acestor neo-bănci este contrastat din punct de vedere al activității și al profitabilității. O cale și mai directă este ca băncile să cumpere platforme și alte fintech-uri: „internalizarea” concurenței prin absorbția concurenților.

Shadow banking

Fintech-urile intră sub un fel de sistem bancar din umbră, care poate să ofere o sursă importantă de finanțare nebancară, însă dacă nu există o supraveghere adecvată a acestui sistem, poate aduce multe pericole pentru stabilitatea financiară.

De exemplu, prin operarea în afara principalului sistem bancar reglementat, se poate ajunge la active supraevaluate şi la riscuri necunoscute. În plus, poate să apară concurența neloială în beneficiul anumitor operatori mai puțin reglementați decât băncile.

Sistemul shadow banking – cu active de 50 de trilioane de dolari –  este alcătuit din companii de intermediere financiară implicate în creditare, dar care nu sunt supuse reglementărilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
129 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger