AcasăAfaceriBancherii americani se folosesc de banii Chinei pentru a cumpăra companii occidentale

Bancherii americani se folosesc de banii Chinei pentru a cumpăra companii occidentale

Goldman Sachs a încheiat șapte tranzacții folosind numerar din parteneriatul cu China Investment Corporation

Goldman Sachs a folosit un fond înființat cu banii statului chinez pentru a cumpăra o serie de companii din SUA și Marea Britanie, inclusiv una cu o activitate de securitate cibernetică care oferă servicii guvernului de la Londra.

Financial Times relatează că banca de pe Wall Street a încheiat șapte tranzacții folosind numerar dintr-un „fond de parteneriat” de private equity în valoare de 2,5 miliarde de dolari pe care l-a înființat în 2017 cu fondul suveran de investiții China Investment Corporation(CIC), potrivit mai multor persoane cu cunoștințe directe despre acest fond.

Tranzacțiile includ un start-up care urmărește lanțurile globale de aprovizionare, o firmă de consultanță care oferă consultanță în domeniul cloud computing, o companie de testare a medicamentelor și un producător de sisteme utilizate pentru inteligență artificială, drone și baterii pentru vehicule electrice. Deși Goldman Sachs a anunțat că a investit în aceste companii, nu a precizat că tranzacțiile au fost finanțate, cel puțin parțial, din fondul pentru China.

Lloyd Blankfein, fostul director executiv al băncii, a lansat fondul în timpul vizitei de stat a lui Donald Trump la Beijing în 2017, afirmând că acesta va contribui la soluționarea preocupărilor Washingtonului privind un dezechilibru comercial între SUA și China prin investirea de capital chinezesc în companii americane.

În ciuda relațiilor tot mai tensionate dintre Beijing și Occident în ultimii ani, Goldman a intensificat activitatea fondului. În 2021 l-a folosit pentru a contribui la finanțarea achiziției LRQA, unitatea de inspecții și cibernetică a grupului britanic de clasificări maritime Lloyd’s Register. LRQA desfășoară servicii de inspecție și operează, printre altele, în industriile aerospațială, de apărare, energetică și de sănătate.

Afacerea include grupul de securitate cibernetică Nettitude, care afirmă pe site-ul său web că este un furnizor de servicii aprobat pentru guvernul britanic și că ajută la „consolidarea organizațiilor guvernamentale și de apărare din întreaga lume”.

De asemenea, fondul a investit în companiile americane Cprime, care oferă consultanță în domeniul cloud computing; Parexel, o companie de testare a medicamentelor; Project44, un start-up care urmărește lanțurile globale de aprovizionare; Aptos, un grup de tehnologie pentru comerțul cu amănuntul; și Boyd Corporation, un producător californian ale cărui produse includ sisteme utilizate în drone.

Printre alte entități care au investit în CIC se numără cel mai vechi asigurător taiwanez, Taiwan Life, administratorul de pensii din SUA, Minnesota State Board of Investment și mai multe fundații caritabile cu sediul în SUA.

CIC, fondat în 2007 pentru a investi banii statului chinez, avea active de 1,35 miliarde de  dolari la sfârșitul anului 2021. Aproape jumătate din portofoliul său global a fost investit în active alternative, cum ar fi capitalurile private.

author avatar
Radu Jacotă Redactor