AcasăAfaceriBanca Mondială, anunţ crunt: "Economia, șoc dublu față de stagflația din anii...

Banca Mondială, anunţ crunt: „Economia, șoc dublu față de stagflația din anii ’70”. Care vor fi cele mai afectate ţări?

eleviDe ce bursele elevilor ajung cu întârziere în luna octombrie. Decizia luată de Ministerul Educației

Economia mondială ar urma să înregistreze în acest an o creştere de 2,9%, faţă de un avans 4,1% previzionat în ianuarie 2022, conform raportului Băncii Mondiale „Perspective Economice Globale”.

Invazia Rusiei în Ucraina a amplificat pagubele provocate de pandemia COVID-19, iar multe țări riscă să se confrunte cu recesiunea.

Ce înseamnă riscul de stagflație?

Banca Mondială evidențiază, prin vocea președintelui David Malpass, riscul de stagflație, adică o perioadă de creștere economică slabă și de inflație ridicată, făcând comparații cu criza majoră din anii 70 ai secolului trecut.

Având în vedere că inflația atinge în prezent niveluri maxime pentru ultimele decenii în multe țări și că se estimează ca oferta să crească lent, există riscul ca inflația să rămână mai mult timp la un nivel ridicat.

Iar majorările ratelor de dobândă de către băncile centrale, necesare pentru a controla inflația la sfârșitul anilor 1970, au fost atât de abrupte încât au declanșat o recesiune mondială în 1982 și o serie de crize financiare în economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare.

Economiile emergente vor suferi cel mai mult

Banca Mondială se aşteaptă la o creştere a economiei mondiale de doar 2,9% în 2022, de la un avans de 5,7% în 2021, creşterea urmând să se menţină aproape de nivelul din acest an şi în 2023 şi 2024. Pe plan global, inflaţia ar trebui să se modereze anul viitor, dar în multe economii va rămâne probabil mai ridicată decât se previziona.

Care vor fi cele mai afectate ţări? Naţiunile cu economii emergente. Economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare vor înregistra o creștere de doar 3,4% în 2022, în scădere de la 6,6% în 2021, și mult sub media anuală de 4,8% înregistrată în perioada 2011-2019.

Pentru România, Banca Mondială și-a revizuit estimările în sus cu un punct procentual, la un avans economic de 2,9% în 2022, după ce anterior scăzuse în aprilie prognoza inițială de 4,3% la o creștere economică anuală de doar 1,9%.

author avatar
Andrei Ștefan
1.250 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger