AcasăAfaceriAvioanele zboară spre profit: 4,7 miliarde de dolari

Avioanele zboară spre profit: 4,7 miliarde de dolari

Industria aeronautică va redeveni profitabilă anul viitor, pentru prima dată din 2019, pe măsură ce va continua o revenire a călătoriilor după aproape doi ani de restricții Covid-19, potrivit ultimului raport al Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni(IATA).

Operatorii au pierdut zeci de miliarde de dolari în 2020 şi 2021 din cauza pandemiei, însă în prezent călătoriile cu avionul au fost reluate parţial, deși unele aeroporturi au probleme în a face faţă numărului crescut de pasageri.

AIE se aşteaptă ca industria transportului aerian să realizeze anul viitor un profit net de 4,7 miliarde de dolari, în contextul în care peste patru miliarde de pasageri ar urma să zboare cu avionul în 2023. Anterior, estima că revenirea la profitabilitate în 2023 este “posibilă”, notează Reuters.

De asemenea, Asociația  şi-a revizuit semnificativ estimările referitoare la pierderile înregistrate în acest an de companiile aeriene din întreaga lume, până la 6,9 miliarde de dolari, de la 9,7 miliarde dolari cât estima anul trecut.

„Aceasta este o mare realizare, ţinând cont de amploarea pagubelor economice şi financiare provocate de restricţiile impuse de guverne în contextul pandemiei”, a spus directorul general de la IATA, Willie Walsh, comentând revenirea preconizată la profit în 2023.

Cu toate acestea, Willie Walsh, fost director la British Airways şi IAG, a avertizat că mulți operatori vor continua să se confrunte cu dificultăţi anul viitor, citând printre factori reglementările, costurile ridicate şi inconsecvenţa politicilor guvernamentale. “Companiile aeriene trebuie să rămână vigilente la orice creștere a taxelor sau a tarifelor de infrastructură”.

IATA a precizat că prognozele sale se bazează pe ipoteza redeschiderii treptate a Chinei faţă de traficul aerian internaţional şi a relaxării politicii zero-Covid a autorităţilor. Dacă aceste condiții nu se vor îndeplini, profitabilitatea companiilor aeriene va fi afectată.

Un alt risc la adresa perspectivelor pentru 2023 este acela ca unele economii să alunece în recesiune.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
78 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger