AcasăAfaceriAvertisment important al Băncii Centrale Europene. Restricțiile vor afecta creşterea economică în...

Avertisment important al Băncii Centrale Europene. Restricțiile vor afecta creşterea economică în zona euro

euroAvertisment important al Băncii Centrale Europene. Restricțiile vor afecta creşterea economică în zona euro / foto: CGTN

Băncile din zona euro înăspresc condițiile de creditare a companiilor pe fondul unui al doilea val al pandemiei de coronavirus, au arătat marți datele Băncii Centrale Europene, potrivit Reuters.

Accesul companiilor la credite în trimestrul trei din 2020 a fost redus, iar tendinţa este de înăsprire suplimentară, deoarece sunt din ce în ce mai îngrijorate de creşterea numărului de noi cazuri de coronavirus pe plan global.

Întrucât guvernele restricționează încă o dată activitatea economică, băncile sunt din ce în ce mai îngrijorate de creșterea riscului de creditare și de potențialele daune ale creșterii economice, deoarece liniile de credit de urgență mențin o gamă largă de companii, în special în domeniul serviciilor.

Băncile au îngrădit deja accesul la creditul corporativ în trimestrul al treilea și se așteaptă ca situația să se înrăutățească în ultimele trei luni ale anului, reflectând îngrijorările cu privire la stagnarea redresării economice și capacitatea guvernelor de a menține măsuri de sprijin fiscal pe fondul unei recesiuni persistente, potrivit BCE.

„Băncile s-au referit la deteriorarea perspectivelor economice generale, la creșterea riscului de credit al debitorilor și la o toleranță la risc mai scăzută ca factori relevanți pentru înăsprirea standardelor lor de credit pentru împrumuturile acordate firmelor și gospodăriilor”, arată Banca Centrală Europeană.În ultimele trei luni ale anului, băncile se așteaptă la o înăsprire „considerabilă” a standardelor de credit, a adăugat BCE.

Experții prevăd o criză a creditelor

O ofertă mai strânsă de credite ar putea sufoca creșterea și ar putea forța unele companii să intre în insolvență. „Ne îndreptăm spre o criză a creditelor? În unele sectoare şi pentru unele companii”, a apreciat Carsten Brzeski, economist la ING. „Aceasta se va adăuga dificultăţilor cu care se confruntă BCE şi guvernele”, a explicat Brzeski.

Dar, în general, oferta de credite continuă să reziste, sugerând că multe companii acceptă condiții mai dure în schimbul unui împrumut.

Împrumuturile acordate companiilor nefinanciare s-au extins cu 7,1% în septembrie, un nivel nemodificat din iunie, şi aproape de creşterea de 7,3% din mai. Creditele acordate gospodăriilor au crescut cu 3,1% în septembrie, faţă de un avans de 3% luna precedentă.

De asemenea, creşterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activităţii economice, a accelerat la 10,4% în septembrie, de la 9,5% luna precedentă, depăşind estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe o creştere de 9,6%.

author avatar
Andreea Vlad