AcasăAfaceriAVERTISMENT BNR! Vine inflaţia peste noi! Ce se va întâmpla la finalul...

AVERTISMENT BNR! Vine inflaţia peste noi! Ce se va întâmpla la finalul lui martie

Adrian-VasilescuAVERTISMENT BNR! Vine inflaţia peste noi! Ce se va întâmpla la finalul lui martie

Inflaţia va urca lent în martie, dar va atinge două cifre în aprilie dacă nu vor mai exista subvenţii la energie, a declarat pentru Agerpres Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.

Inflaţia merge înainte, este 8,53% rata pe 12 luni, foarte mare în condiţiile în care acţionează şi au acţionat şi în luna februarie şi rămân în vigoare şi în luna martie dispoziţiile legale privind plafonarea şi subvenţia de la stat (la gaze şi energie electrică – n. r.)”, a spus Vasilescu.

S-au scumpit mărfurile nealimentare

Consultantul de strategie al BNR a mai zis că la capitolul produse alimentare de la începutul anului se tot vorbeşte despre scumpirea alimentelor, dar lună de lună „capitolul mărfuri nealimentare a fost vedeta inflaţiei” şi la mărfurile alimentare au crescut preţurile doar prin câteva poziţii.

Acum, în februarie anul acesta, numărul de poziţii s-a mărit, dar marea majoritate a produselor alimentare au rămas în matca lor, preţurile lor. Şi scumpiri sunt sigur la produsele de bază şi iau în primul rând ce este peste media anuală.

Media anuală la alimente este 8,84%, cea mai mare din 12 luni, cu scumpiri în special la pâine, la cartofi, record, 30%, la fructe proaspete, la citrice, la ulei de asemenea record, vedem şi în magazine, 26,12%, foarte mare creşterea, telemeaua, untul, ouăle, laptele, zahărul, zahărul cu 12%.

La produse nealimentare gama s-a restrâns şi diferenţa la rata anuală dintre produsele alimentare şi nealimentare este foarte mică, de la 8,84, la 9,33 şi aceleaşi produse cu o singură diferenţă. Electricitatea s-a ieftinit în februarie”, a declarat oficialul Băncii Naţionale.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,53% în luna februarie 2022, de la 8,35% în ianuarie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 9,33%, cele alimentare cu 8,84%, iar serviciile cu 6,08%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

author avatar
Andrei Ștefan