AcasăAfaceriAurul strălucește ca un diamant și ar putea atinge 3.000 de dolari

Aurul strălucește ca un diamant și ar putea atinge 3.000 de dolari

Aurul este susținut de cererea fizică, precum și de atractivitatea sa ca acoperire în fața riscurilor economomice și geopolitice

Prețul aurului a continuat să se situeze aproape de maximele record la câteva zile după ce tensiunile din Orientul Mijlociu au explodat, sporind atracția de refugiu a lingourilor.

Cotația metalului prețios a înregistrat luni o nouă închidere record. Pentru luna iunie,  contractele futures s-au tranzacționat cu 0,37% mai sus pentru a se stabili la 2.383 de dolari pe uncie, iar unii spun că nu se vor opri aici.

“Ascensiunea aurului  fost ajutată de  tensiunile geopolitice și coincide cu niveluri record ale indicilor de acțiuni”, au scris analiștii de la Citi într-o notă din 15 aprilie.

Cererea a crescut după atacul Iranului asupra Israelului

Cererea pentru activul de refugiu a crescut după ce Iranul a lansat peste 300 de drone și rachete asupra Israelului. O ripostă semnificativă din partea statului ebraic  ar putea duce la un conflict mai amplu, ceea ce ar declanșa, în consecință, o reînnoire a cumpărării de aur, precum și o revenire a prețului petrolului și o întărire a dolarului american, a declarat peentru CNBC Bartosz Sawicki, strateg de piață la  firma de servicii financiare Conotoxia.

Aurul, care își păstrează valoarea ca acoperire împotriva inflației, tinde să aibă performanțe bune în perioadele de incertitudine economică, când investitorii se îndepărtează de activele mai riscante, cum ar fi acțiunile.

Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai atractiv în comparație cu activele cu venit fix, preum obligațiunile, care ar produce randamente mai slabe.

Un sondaj realizat de World Gold Council a arătat că  24% dintre toate băncile centrale intenționează să își majoreze rezervele de aur în 2024,  pe măsură ce devin din ce în ce mai pesimiste în ceea ce privește dolarul american ca activ de rezervă.

„Bull market de  nezdruncinat”

Prețul lingourilor a atins vinerea trecută un maxim istoric de 2.448,80 dolari pe uncie. Prețurile aurului la vedere au urcat cu peste 15% de la începutul anului până în prezent.

Analiști continuă să fie optimiști în ceea ce privește perspectivele metalului galben, susținute de cererea fizică, precum și de atractivitatea sa ca acoperire geopolitică.

„Proiectăm 3.000 de dolari pe uncia de aur” au declarat experții de la Citi, conduși de Aakash Doshi, șeful departamentului de cercetare pentru mărfuri din America de Nord.

Goldman Sachs s-a referit la piața aurului ca la o „bull market de  nezdruncinat” și și-a revizuit în creștere ținta de preț pentru metalul galben de la 2.300 de dolari pe uncie la 2.700 de dolari până la sfârșitul anului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
899 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger