AcasăAfaceriAurul: boom sau criză?

Aurul: boom sau criză?

Nu există nicio îndoială că  2022 a fost un an dificil pentru majoritatea investitorilor, atât obligațiunile, cât și acțiunile înregistrând scăderi. În mod normal, în perioadele de incertitudine geopolitică persistentă, de creștere a inflației și de temeri tot mai mari cu privire la creșterea globală, oamenii se așteaptă ca aurul să aibă performanțe bune.

Cu toate acestea, contrar așteptărilor, aurul a încheiat 2022 în declin cu 0,23%. Se ridică întrebarea: de ce nu a reușit  să aibă performanța anticipată și ce implică acest lucru în viitor?

Există o serie de factori care influențează prețul aurului. În primul rând, oferta și cererea. Oferta de aur provine din minerit și reciclare, în timp ce cererea este determinată de bijuterii, investiții, precum și de achizițiile băncilor centrale.

În al doilea rând, ratele dobânzii: atunci când sunt scăzute, costul de oportunitate al deținerii de aur este, de asemenea, scăzut, ceea ce îl poate face mai atractiv pentru investitori. În schimb, când sunt ridicate, costul de oportunitate al deținerii de aur crește, ceea ce îl poate face mai puțin atractiv.

În al treilea rând, inflația: aurul este adesea considerat o protecție împotriva inflației. Atunci când inflația crește, valoarea banilor scade, iar investitorii se pot orienta către aur ca rezervă de valoare.

În al patrulea rând, valoarea dolarului american: atunci când dolarul slăbește, aurul devine relativ mai ieftin pentru investitorii care dețin alte monede, ceea ce poate crește cererea și poate determina creșterea prețului.

În plus, tensiunile și evenimentele geopolitice, cum ar fi războaiele sau instabilitatea politică, pot crește cererea de aur ca activ de refugiu – și duce la creșterea prețului acestuia.

În ciuda nivelurilor ridicate ale inflației, a tensiunilor geopolitice și a incertitudinii economice, aurul nu a reușit să aibă o performanță conform așteptărilor, dar a rezistat destul de bine.

Incertitudinea economică în creștere și îndepărtarea de dolarul american de către multe țări importante au determinat băncile centrale să achiziționeze o cantitate record de aur.

Și ar putea exista un alt factor care favorizează aurul – ratele reale ale dobânzilor mai scăzute, potrivit MoneyWeb. În general, randamentul aurului de -0,23% în 2022 poate părea sub așteptări. Cu toate acestea, atunci când se ia în considerare creșterea rapidă a randamentelor reale și slăbirea cererii investitorilor individuali, devine evident că metalul prețios a avut o performanță valoroasă.

Pe măsură ce dolarul se retrage de la maximele sale, Rezerva Federală a SUA se apropie de finalul ciclului de creștere a ratelor, iar băncile centrale continuă să cumpere aur, viitorul aurului este mai promițător decât pare.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
682 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger