AcasăAfaceriAurul alb al Rinului țintește industria auto germană

Aurul alb al Rinului țintește industria auto germană

Având în vedere cererea în creștere rapidă din industria vehiculelor electrice din Germania, companiile energetice și miniere se străduiesc, deopotrivă, să aducă la suprafață litiul – esential pentru acumulatoare – prins în izvoarele subterane de apă fierbinte  sub râul Rin.

Situată pe o suprafață de 300 de kilometri lungime și până la 40 de kilometri lățime, Valea Rinului Superior din zona Pădurii Negre din sud-vestul Germaniei deține suficient litiu pentru mai mult de 400 de milioane de mașini electrice –unul dintre cele mai mari depozite din lume.

Zăcământ gigant

Compania germano-australiană Vulcan Energy Resources(VER)  spune că poate furniza litiu neutru din punct de vedere al carbonului, utilizând energie geotermală pentru extracție, furnizată de cinci centrale electrice pe care intenționează să le construiască. „Zăcământul  despre care vorbim aici este gigant și proprietățile sale sunt ideale pentru obiectivul nostru de a produce litiu de înaltă calitate la scară industrială mare în Germania”, a declarat pentru Reuters cofondatorul VER, Horst Kreuter. Compania ar putea extrage 15.000 de tone de hidroxid de litiu pe an până în 2024 și apoi, într-o a doua fază, începând cu 2025, țintește o producție de 40.000 de tone. Kreuter are sprijin puternic de la Hancock Prospection, unul dintre principalii investitori din Australia.

Nevoile Uniunii Europene

Uniunea Europeană se bazează pe vehiculele electrice pentru a o ajuta să își îndeplinească obiectivele climatice. Anul trecut, a adăugat litiul la lista sa de materii prime critice și a stabilit un plan pentru a garanta aprovizionarea pentru a sprijini o recuperare ecologică. Comisia Europeană, a estimat că UE va avea nevoie de până la 18 ori mai mult litiu până în 2030 și de 60 de ori mai mult până în 2050. Până în prezent, cea mai mare parte a litiului a fost importată din zona Americii de Sud.  Litiul australian de rocă dură se bazează pe procese consumatoare de energie pentru a-l extrage, pe lângă costul cu carbon al transportului său în întreaga lume. În Europa, Portugalia este cel mai mare producător de litiu, dar îl vinde aproape exclusiv industriei ceramice. Michael Schmidt, oficial la Agenția Germană pentru Resurse Minerale (DERA) estimează că până în 2024, cererea internă de litiu va crește la 32.000 de tone pe an.Germania a importat aproximativ 5.300 de tone anul trecut.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
242 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nu litiul este noul ” aur alb ” , asa cum il numeste Elon Musk , ci nichelul . Romania are cel mai mare zacamant de nichel-cobalt din Europa ( Jatotca si Lazarea in Harghita si Bihor Sud ), e bataie mare in instanta cu 5 companii ce vor sa-l exploateze .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger