AcasăAfaceriAu crescut dobânzile, dar n-au potolit inflația. Băncile centrale, cu tupeu înainte!

Au crescut dobânzile, dar n-au potolit inflația. Băncile centrale, cu tupeu înainte!

Principalele bănci centrale din lume își împing în cele din urmă ratele dobânzilor în teritoriu restrictiv, provocând temeri de exagerare pe piețele financiare și alimentând discuțiile potrivit cărora factorii de decizie politică ar putea fi nevoiți să facă o schimbare la un moment dat.

Rezerva Federală, Banca Centrală Europeană și majoritatea instituțiilor similare vor continua să majoreze în mod agresiv costurile de împrumut în următoarele săptămâni.

Cu cât vor merge mai repede, cu atât mai multe întrebări vor fi puse cu privire la cât de mult pot comprima economiile înainte de a neliniști investitorii sau de a genera recesiuni.

Deja unii oficiali de pe piețele emergente încep să se plângă că impulsul dat de băncile centrale din economiile dezvoltate le cauzează probleme prin slăbirea cursurilor de schimb.

Nemulțumirile ar putea crește în această săptămână, când bancherii centrali și miniștrii de finanțe se vor reuni la Washington pentru reuniunile anuale ale Fondului Monetar Internațional.

Deocamdată, după ce nu a reușit să prezică valul de inflație, prioritatea rămâne combaterea celor mai puternice presiuni asupra prețurilor din ultimii 40 de ani – chiar dacă acest lucru se va face cu prețul unei creșteri mai slabe și al unui șomaj mai ridicat.

Bloomberg Economics consideră că rata medie globală a dobânzii de politică monetară tocmai a ajuns la 4,7%. Acest nivel va crește la 5,2% în ultimele trei luni din 2022, înainte de a atinge un vârf de 5,4% în trimestrul al treilea din 2023.

După ce au crescut intervalul țintă pentru rata de referință cu trei puncte procentuale din martie, la 3% până la 3,25%, oficialii Fed au semnalat că o a patra creștere cu 75 de puncte de bază ar putea fi pe masă în noiembrie.

Președintele Jerome Powell și colegii săi sunt pe cale de a continua creșterea ratelor și după aceea pentru a învinge cea mai ridicată inflație din aproape patru decenii.

Prognozele Fed arată rate de 4,4% până la sfârșitul anului și 4,6% în 2023.

Banca Centrală Europeană a majorat rata curentă de depozit cu 0,75%, iar analiștii estimează că va ajunge la 2% până la sfârșitul anului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
159 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pai dacă Bigteh și Bigfarma le-a luat fata,măcar sa se răzbune și ei intr-un fel,ce sa zic?
    Dacă pana mai lunile trecute,adică înainte de pandemie,nu mișcă nimic fără acordul băncilor centrale,acum când au ajuns de rasul lumii,încearcă sa recucerească ce au pierdut….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Pentru unii – mumă, pentru alţii – ciumă! Angajaţii care vor rămâne fără 50% din salariu după ce Guvernul se pregăteşte să le „taie”...

Guvernul le-a pus "gând rău" angajaţilor din sistemul bugetar care nu atrag fonduri europene. Anumite categorii de funcţionari ar putea pierde până la 50%...

Topul destinaţiilor de vacanţă în care specialiştii îţi recomandă să mergi singur. Turismul solo, noua modă de a călători

Românii stau din nou cu gândul la vacanţă. Apropierea verii şi deschiderea sezonului estival i-au împins pe oameni să-şi facă planuri de călătorie. Nu...
proger